Sója luštinatá se řadí k luštěninám stejně jako hrách a fazole. Jako kulturní plodina se pěstuje již nejméně 4000 let a pochází z východní Asie.
Staří Číňané ji velmi dobře znali. Námořníci rozšířili sóju z Číny do ostatních orientálních zemí, když ji s sebou brali na své mořeplavby.
Teprve ve dvacátých létech 19. století začali američtí farmáři pěstovat sóju ve velkém, nicméně pro krmné účely zvířat. V Evropě však zůstala prakticky neznámá až do 20. století. Teprve kolem druhé světové války, kdy byly jedlé oleje a tradiční proteinové zdroje omezené, se sója stala významnou složkou lidské potravy.
Dnes je sója jednou z nejdůležitějších světových plodin. Největší podíl na produkci sóji mají Spojené státy, Brazílie, Argentina a Čína.
Využití sóji je velmi široké. Sójové boby se mimo jiné zpracovávají na olej, omáčky, mouku, mléko a sójové maso. Kromě toho se také konzumují v syrovém stavu v podobě naklíčených sójových klíčků, které se hodí do zeleninových salátů nebo pomazánek.
Sója se také nazývá "proteinová bomba". Marně byste hledali mezi přirozenými potravinami takovou, která by byla bohatší na bílkoviny. Sójové boby jsou navíc zdrojem velmi kvalitních plnohodnotných rostlinných bílkovin. Jsou biologicky hodnotnější než bílkoviny luštěnin nebo obilovin. Mohou tedy plně nahradit konzumaci masa a z ekonomického hlediska je sója mnohem výhodnější.
Sója je vhodná jak pro dospělé, tak pro kojence, je-li správně zpracována. Lidé alergičtí na proteiny v kravském mléce v ní nacházejí alternativní proteinový zdroj. Sója je přirozeně bezlepková potravina. Sójový protein je lehce stravitelný a obsahuje komplexní aminokyseliny, které naše tělo potřebuje k udržení zdraví. Přestože obsahuje relativně málo methioninu, je dobrým zdrojem lysinu. Následným zpracováním nebo v kombinaci s dalšími potravinami, zeleninou, obilovinami, se biologická hodnota sóji zvyšuje a plně nahrazuje maso.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena