Rychlé buchty z jednoduchého litého těsta zachrání nejednu snídani nebo pohoštění. Stačí pár surovin, jedna mísa a dortová forma, pekáček, srnčí hřbet či hlubší plech. Rozhodně se nikdy nepřejí, můžete je totiž nekonečně obměňovat.
Rychlé buchty na plech jsou univerzální, ekonomické a praktické. Potěšíte jimi i početnou rodinu, hromadu dětí nebo návštěvu. Těsta připravíte během několika minut, přelijete na plech a dáte do trouby. A pak už jen čekáte, až bude hotovo.
Jednou z věcí, které mají všechny rychlé buchty společné, je konzistence těsta. Je lité, a není u nich třeba složitého hnětení nebo vyvalování. Stačí suroviny zamíchat a nechat péct. Těsto je většinou díky kypřícímu prášku do pečiva lehké a nadýchané.
-> Jak upéct bábovku, aby byla vláčná?
Buchty na plech se pečou v nízké vrstvě, takže se upečou rychleji než v dortových formách. Výjimkou je tvar chlebíčku či bábovky, které litým buchtám také sluší, ale peče se déle.
Další společnou vlastností rychlých buchet je jejich jednoduchost. Základní těsto totiž často tvoří jen několik surovin: mouka, cukr, vejce, mléko či jogurt a tuk, nejčastěji olej nebo máslo. A co víc, tato těsta jsou snadno přizpůsobitelná. Můžete je obohatit o ovoce, čokoládu, koření nebo oříšky a pokaždé tak vytvořit jiný dezert.
-> Jak vařit levněji? Nevytvářejte odpad a zužitkujte zbytky
Rychlé buchty mohou mít mnoho podob. Mezi nejpopulárnější patří ty ovocné, když je ovoce jako jahody, meruňky, blumy, švestky nebo borůvky v sezoně a v největší zralosti. Ovoce v koláčích či buchtách na plech dokonale doprovází máslová drobenka, která vsákne šťávu z ovoce.
Dalším oblíbeným druhem je perník. Perníková buchta má tmavé, bohaté těsto s chutí koření a často i medu či melasy. Často se pokrývá čokoládovou nebo jinou polevou nebo promazává džemem.
Čokoládové a kakaové buchty jsou velmi vděčné, zejména pokud přidáte kousky čokolády přímo do těsta.
A pak je tu klasika: piškotové buchty. Lehkost a jemnost piškotu z něj dělá ideální základ pro další obměny. Piškot se kombinuje s ovocem, náramně mu vědčí mleté ořechy.
Buchty na plech jsou také oblíbené pro svou velkou variabilitu. Základní recept můžete snadno měnit podle toho, co máte právě po ruce.
Buchtu vždycky můžete servírovat i v de lux verzi, například se šlehačkou, vanilkovým krémem nebo kopečkem zmrzliny.
Recepty na rychlé buchty na plech, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena