Ať už připravujeme sněhové pusinky, korpus nebo polevu, vždy budeme potřebovat dvě základní ingredience - bílky a cukr.
Už název napovídá, jak lehké a vzdušné má být bezé (francouzský polibek) neboli sněhové těsto. A přitom by mělo pěkně křupat. Přestože se skládá jen ze dvou surovin, není to až tak snadná záležitost vyšlehat opravdu tuhý sníh. Bezé je základem sladkých pusinek, křehkých kokosek a laskonek.
Bílky při šlehání musí dostatečně nabýt na objemu, ať už má být bezé tužší nebo lehké. Pří přípravě sněhového těsta je velmi důležité nádobí. U misky i metly ke šlehání musíme dbát na čistotu, i trocha vlhkosti je na škodu. Stačí kapička vody nebo minimální množství žloutku a sníh už půjde jen těžko vyšlehat do požadované tuhosti.
Vaječné bílky nejlépe nabudou, šleháme-li je ručně, ale samozřejmě si práci můžeme usnadnit elektrickým šlehačem. Bílky by měly mít pokojovou teplotu a správně ušlehaný sníh by měl tvořit špičky. Sníh nesmíme přešlehat, jinak zřídne, stejně tak necháme-li ho dlouho stát.
Před odměřováním ingrediencí si musíme rozmyslet, na co chceme bezé použít. Vysoký podíl cukru je určen pro bezé na přípravu sněhových pusinek, více bílkové bezé (tužší) použijeme na korpus koláče či dortu.
Na tuhé bezé nejprve vyšleháme samotné bílky v tuhý sníh. Poté přidáme cukr a šleháme dál, dokud nevznikne lesklá a hladká bílková hmota. Bezé korpusy můžeme spojit libovolným nadýchaným krémem a vytvořit tak základ skvělého dortu.
Pusinky připravujeme z tzv. suchého bezé. K bílkům vsypeme pře šleháním 1/3 celkové dávky cukru. Ušleháme tuhý sníh a poté vmícháme zbytek cukru. Sněhové pusinky můžeme podávat jako sladké cukroví, výborně ozdobí každý zmrzlinový pohár.
Troubu předehřejeme na 120 - 125 °C. Připravíme si 3 větší bílky a 1 dl krupicového cukru. Bílky vlijeme do čisté a suché misky, vsypeme 1/3 dávky cukru a ušleháme tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu vmícháme zbytek cukru.
Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku připravíme okolo 40 sněhových pusinek. Snadné pusinky pečeme na střední mřížce asi 45 minut, až budou suché a lehoučké.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena