Bezé, jak francouzský název napovídá, má být lehké a vzdušné stejně jako polibek. A přitom by mělo pěkně křupat. Základ tvoří jen dvě suroviny: bílky a cukr. Neobešly by se bez něj sněhové pusinky, křehké kokosky, laskonky nebo světoznámý dezert Pavlova.
- Bílky při šlehání musí dostatečně nabýt na objemu. Pří přípravě sněhového těsta musíme dbát na čistotu, i trocha vlhkosti nebo mastnoty v míse je na škodu. Stačí kapička vody nebo trocha žloutku a sníh už půjde jen těžko vyšlehat.
- Vaječné bílky by měly mít před šleháním pokojovou teplotum, aby byl úspěch zaručen. Správně ušlehaný tuhý sníh by měl tvořit špičky na metlách, když je ze sněhu vytáhnete.
Sněhové těsto (bezé) na těsto i polevu
Před odměřováním ingrediencí si musíme rozmyslet, na co chceme bezé použít. Vysoký podíl cukru je určen pro bezé na přípravu sněhových pusinek, méně sladké bílkové bezé (tužší) použijeme na korpus koláče či dortu.
Bezé korpus
Na tuhé bezé nejprve vyšleháme samotné bílky v tuhý sníh. Poté přidáme cukr a šleháme dál, dokud nevznikne lesklá a hladká bílková hmota. Bezé korpusy můžeme spojit nadýchaným krémem a vytvořit tak základ skvělého dortu.
Bezé na pusinky
Pusinky připravujeme z tzv. suchého bezé. K bílkům vsypeme pře šleháním 1/3 celkové dávky cukru. Ušleháme tuhý sníh a poté vmícháme zbytek cukru. Sněhové pusinky můžeme podávat jako sladké cukroví, výborně ozdobí každý zmrzlinový pohár.
Bílková poleva
Příprava bílkové cukrové polevy, kterou nejčastěji používáme na zdobení vánočních perníčků, je jednoduchá, ale vyžaduje určitou preciznost. Základem je vyšlehaný bílek, do kterého se postupně přidává prosátý moučkový cukr. Výsledkem je hustá, hladká a lesklá poleva.
- Obvykle se na jeden bílek přidá přibližně 150–200 gramů cukru, podle požadované konzistence. Pro lepší stabilitu polevy můžeme přidat několik kapek citronové šťávy, která polevu zpevní a dodá jí jemný lesk. Přidáním rumu získáme vynikajicí rumovou polevu.
- Hotová poleva na perníčky by měla být dostatečně hustá, aby se snadno roztírala nebo vytlačovala zdobičkou, a zároveň držela tvar na perníčcích.
- Pokud chceme polevu použít například na litý perník nebo domácí makovec či makovník, udeláme ji řidší.
Recept na snadné pusinky
- Troubu předehřejeme na 120 - 125 °C.
- Připravíme si 3 větší bílky a 1 dl krupicového cukru.
- Bílky vlijeme do čisté a suché misky, vsypeme 1/3 dávky cukru a ušleháme tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu vmícháme zbytek cukru.
- Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku připravíme okolo 40 sněhových pusinek.
- Snadné pusinky pečeme na střední mřížce asi 45 minut, až budou suché a lehoučké.
Jak péct sněhové těsto
- dvířka trouby by při pečení měla být mírně pootevřená, pomůžeme si třeba vařečkou
- dobře upečené bezé by mělo zůstat bílé, křehké na povrchu a ve středu vláčné
- před pečením můžeme bezé posypat moučkovým cukrem
- pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíš vrchní teplo než spodní
- upečené a vychladlé sněhové pečivo ukládáme v suchu, protože snadno vlhne
Upečte si s námi
Recepty s bezé, které by vám neměly ujít:
Jemné sněhové pusinky
Bílková poleva
Australský dort Pavlova
Ovocné bezé
Bezé bochánky s jahodami a šlehačkou