Ne každý dostal od sudiček do vínku pekařské a cukrářské schopnosti. Možná si někteří z vás připadají, že mají obě ruce levé, a vidiny chutného cukroví jste se pro tento rok už vzdali. Zkuste ale pár následujících základních receptů a určitě to zvládnete.
Dříve, než se pustíte do cukroví, se určitě začtěte do následujícího článku Pečení není věda. Dozvíte se mnoho zajímavých rad, jak postupovat při zpracování surovin.
Pokud se vám do pečení opravdu nechce, klidně tuto činnost přenechejte někomu jinému. Pokud nemáte dostatek času ani chuti péct, stejně by výsledek vaší snahy za moc nestál. Obraťte se na šikovné maminky a babičky nebo na specializované firmy. Cukroví podle přání již nabízí téměř všechny cukrárny a je jen na vás, zda jste ochotni investovat dvě až tři stokoruny do kilogramu cukroví. V cukrárnách můžeme natrefit i na připravená těsta, většinou na linecké sušenky a medvědí tlapy. O pečení cukroví se můžeme podělit i s kamarádkami, kdy každá napeče vícero dávek od pár druhů.
Pracny, vanilkové rohlíčky ani linecké cukroví, by nemělo být noční můrou. Ač na první pohled vše vypadá složitě, za jednu sobotu tyto 3 druhy stoprocentně zvládne každý.
Jeden díl moučkového cukru, dva díly másla a tři díly hladké mouky, to je základ pro výrobu lineckých sušenek. Co přidat dál, je jen na fantazii. Máte rádi kakao či snad skořici? Není problém, zapracujte je do těsta. Pro vůni přidáme citronovou nebo pomerančovou kůru. Pro lehce žlutou barvu doplníme každých 100g mouky ještě jedním žloutkem z domácích vajíček. Těsto důkladně vypracujeme dohladka. Není snad třeba připomínat, že nejlepším nástrojem jsou ruce. Pak necháme těsto v ledničce alespoň půl hodiny odpočinout. Na moukou vysypaném válu těsto rozválíme a vykrajujeme spíše menší tvary. Pokud máme malé děti, je pro ně tato část pečení asi nejzajímavější. Vykrájené tvary naskládáme na pečící papír a krátce pečeme při asi 170 °C dozlatova. Po vychladnutí spojujeme stejné tvary pomocí rybízové marmelády nebo marmelády přímo na linecké. Na závěr můžeme cukroví obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Duté kovové formičky všech možných tvarů využijeme právě při přípravě tohoto druhu cukroví. Pro děti je plnění také velmi zábavné a snadné, takže pro dospělého to nebude nic náročného. Na základní recept stačí mouka, cukr, máslo a mleté oříšky. Formičky je dobré alespoň lehounce vymazat, využijeme klidně "papírový" obal od másla. Receptů na medvědí tlapy existuje velká spousta, zkuste třeba tento:
140g polohrubé mouky, 100g másla, 80g moučkového cukru, 50g mletých vlašských nebo lístkových ořechů, 1 lžíce kakaa, špetka skořice, 1/4 balíčku prášku do pečiva, trocha hladké mouky na obalení, moučkový cukr na obalení.
Ingredience smícháme a těsto po důkladném vypracování necháme odpočinout v chladu. Poté těsto rozdělíme na malé kousky. Ty lehce obalíme v hladké mouce a těsto vtlačíme do formiček. Dbáme na to, aby těsta ve formičkách nebylo příliš, protože díky kypřícímu prášku ještě nabude. Pracny pečeme při střední teplotě asi 12 minut. Po vyklopení je ještě horké obalujeme v cukru.
Nejen Jaromír Jágr je milovníkem tohoto cukroví. Na Vánoce vanilkové rohlíčky nesmí chybět na stole již po mnoho generací. Nabízím vám recept na tradiční rohlíčky s ořechy.
300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 150g směsi mletých ořechů, moučkový cukr na obalení
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, opatrně přisypeme trochu mouky. Naopak pokud těsto nedrží pohromadě, měla by to spravit trocha tuku. Těsto před pečením potřebuje alespoň půlhodinový odpočinek v chladničce. Poté těsto rozdělíme na stejné malé dílky a tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na pečícím papíře při 180 °C asi 10 minut. Za tepla je obalujeme v cukru. Na závěr nezbývá, než popřát dobrou chuť. Mějte na paměti, že pečené cukroví potřebuje minimálně 10 dní na rozležení. Jinak je tomu u nepečeného cukroví, jež se dělá jen s pár denním předstihem. O tom ale až příště.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena