Šmakoun sice zní jako přezdívka pro muže s bezedným žaludkem, ve skutečnosti se jedná o zdravou delikatesu.
Definice šmakouna je velice krátká, jedná se o plátek bílkovinné hmoty, která je vyrobena z čistých vaječných bílků, tedy z albuminu. Z bílků se speciální technologií stanou slisované plátky. Vzhledem se podobají vařenému drůbežímu masu. Mnohým již jistě svítá, že se zřejmě jedná o více či méně povedenou náhražku masa. Musím říci, že,dle mého názoru, je povedená velice. Zejména uzený šmakoun chutná v pokrmu velice dobře. Dalším, co lze šmakounovi přičíst k dobru, je, že proces jeho výroby byl vyvinut v České republice.
Jak jsme již "nakousli", kromě šmakouna dochuceného solí lze zakoupit i uzeného šmakouna, který pokrm příjemně provoní slaninovým aroma. Další specialitou je ochucený plátek, který rovnou můžete položit na rozpálený gril. Někdy se šmakoun přidává i do různých masových směsí, aby se snížila jejich kalorická hodnota.
Potěšující je, že šmakouna lze zakoupit i v běžné maloobchodní síti a nemusíme se tedy trmácet jedině do prodejen zdravé výživy.
Zhruba 250 KJ ve 100 gramech produktu je zhruba tolik, jako bychom snědli menší sladké jablko nebo broskev. Šmakoun navíc neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je ovšem velice bohatý na bílkoviny. Je tedy ideálním doplňkem stravy při redukční dietě, vysoké procento proteinů vítají i sportovci. Na rozdíl od masa v sobě šmakoun nemá cholesterol. Šmakoun má nízký glykemický index, tudíž zasytí na delší dobu.
Použití šmakouna je všestranné. Hodí se nejen tam, kde bychom běžně použili maso, ale i ke studené kuchyni, protože se nemusí tepelně upravovat. Jeho použití je tedy snadné a rychlé. Sám o sobě však příliš chutný není a musí se tedy dochutit, což ostatně i maso. Takže při jeho přípravě popusťme uzdu fantazii a vesele kombinujme koření a bylinky.
Vynikající je například obalit proteinový plátek v trojobalu a osmažit ho jako řízek. Uzený šmakoun výtečně provoní jakýkoliv pokrm, zkusme třeba zapékané těstoviny. Zkusit můžeme ale i guláš, čínu či rizoto. Nedávno jsem dokonce jedla knedlíky plněné robi masem a šmakounem, chutnaly opravdu výtečně a chuti masa se tato racionální náplň téměř vyrovnala. Co víc, šmakoun se dá i grilovat. Studený šmakoun lze dobře využít jako příměs do osvěžujících letních salátů.
Máte-li z používání a konzumace šmakouna předsudky, určitě ho ochutnejte. Třeba si u vás najde čas od času své místo, i když jste zapřísáhlými masožravci.
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena