Právě je období sklizně jablek, která jsou přímo napěchovaná vitamíny. Prospívají nejen zdraví, ale i kráse. Pojďme si dát pár rad, jak jablka využít nejen v kuchyni.
Již od poloviny září začíná období sklizně podzimních a raně zimních odrůd jablek a ostatních jádrovin. Jak poznat, že je ta pravá doba na sklizeň? U jablek je chytrým pomocníkem stopka, která by se měla pootočením plodu o 90° snadno oddělit od větvičky. Pokud některé plody nejdou tak dobře česat, u těch ještě počkáme. Zimní druhy sklízíme v závislosti na počasí až o 2 - 3 týdny později. Jablka ideálně sklízíme při suchém počasí brzy ráno a k večeru. Nejdříve sklízíme dolní větvě a postupujeme k vrchním. Jablka bez stopek, spadané a mírně poškozené dáváme nekopromisně stranou, začala by brzy uhnívat. Tyto plody můžeme ihned použít ke konzumaci a k výrobě moštů, kompotů a marmelád, také k přípravě dezertů a moučníků. Nahnilé plody však ihned likvidujeme.
Pro skladování a přezimování jablek je ideální sklep, kde je výhodou temno a chladno. Sklep zajistí, aby zde plody zůstaly dlouho čerstvé. Dáváme pozor na přílišné vlhko, aby se na plody nepřenášely plísně, v příliš suchém sklepě by naopak jablka brzo vadla. Teplota ve sklepě pro správné uskladnění jablek by se měla pohybovat mezi 2 - 10 °C. Zdravá jablka ukládáme v čistých a vzdušných dřevěných bedýnkách. Za teplého počasí skladovací prostor větráme. Spolu s ovocem by se neměly současně skladovat brambory, cibule, celer, řepa a jednoduše ty druhy zeleniny, které mají odlišné pachy, protože ovoce by jimi mohlo načichnout.
Pokud potřebujete rozproudit trávení, osvěžit se a přijmout energii v rozumné podobě, vyplatí se sáhnout po jablečném drinku. Ten si připravíme z limetkové či citronové šťávy (použijeme 1 celý plod), lžičky medu, lžičky mátového sirupu a 3 dl čerstvě vylisované jablečné šťávy. Dobře promícháme, nalijeme do vysoké sklenice a necháme vychladit. Jablečný drink před podáváním dozdobíme lístečkem máty a plátkem jablka.
Na tento výživný nápoj, který nahradí i snídani či svačinu, stačí rozmixovat velké oloupané jablko společně s 1 dl podmáslí, 3 lžícemi bílého jogurtu, lžičkou medu, špetkou mleté skořice a pár kapkami limetkové šťávy. Suroviny použijeme dobře vychlazené, abychom šťávu z jablek mohli ihned podávat.
Protože jablka obsahují vysokou dávku rostlinného enzymu pektinu, dokáží v podobě masky regulovat optimální zásobu vody v pleťových buňkách. Pravidelná aplikace jablečné masky podle níže uvedeného receptu pokožku vypne a dodá jí jas. Masku si připravíme následovně: Neoloupané kyselejší jablko nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se 3 lžícemi kukuřičného škrobu. Masku naneseme v silné vrstvě na obličej, krk i dekolt. Necháme 20 minut působit a poté důkladně opláchneme.
Pokud chceme pokožku zbavit odumřelých buněk a nadbytku mazu, jsou jablíčka díky vysokému podílu ovocných kyselin tou správnou volbou. Stačí půlku nakyslého jablka nastrouhat, promíchat s medem (2 lžičky) a mákem (2 lžičky). Jablečným peelingem masírujeme očištěnou pokožku a pak jen důkladně spláchneme.
Co takhle si udělat relaxační koupel bez použití hotových pěn a solí? Vždyť relaxace jde ruku v ruce s přírodou. Stačí použít 1 dl jablečného octa, do horké vody přidat pár kapek levandulového oleje a hrst sušené levandule. Ve vaně relaxujeme alespoň 20 minut, pak se krátce osprchujeme.
Jablečný ocet se v kombinaci s vodou v poměru 1:1 dá použít jako pleťové tonikum. Obojí nalijeme do lahvičky a důkladně protřepeme. V případě potřeby naneseme na vatový tampon a jablečným tonikem pleť otíráme. Takto připravené tonikum pomáhá omezit tvorbu kožního mazu a má zmatňující účinky.
Domácí jablečný olejíček se dá použít po každé koupeli. Stačí použít sladké jablko, které zbavíme jádřince a nakrájíme na 2 cm velké špalíčky. Vložíme do sklenice s uzávěrem, zalijeme 2 dl olivového oleje a necháme 2 - 3 dny odpočinout. Jablečný olej přefiltrujeme a přelijeme do lékárenské lahvičky s tmavým sklem. Denně po koupeli či sprše vtíráme do pokožky. Jablečný olej nám vydrží zhruba 2 týdny.
Foto: Sxc
Vyzkoušejte třeba tyto recepty s jablíčky
Skvělý jablečný kompot
(doba přípravy 1 hod )
Křehký jablečný koláč s mřížkou
(doba přípravy 45 min )
Jablečný koláč s pomerančovým krémem
(doba přípravy 1 hod )
Jablečný koláč hraběnka
(doba přípravy 1 hod )
Rychlý jablečný perník
(doba přípravy 1 h 15 min )
Jablečný dort s malinami
(doba přípravy 1 h 30 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena