Začátkem školního roku se zahrady zbarvují do modra. Je čas dozrávání švestek, trnek, duranců, jak se jim jinak krajově říká. Sazenice švestky k nám přišly z Francie za vlády Karla IV. a na jeho počest se jim na Moravě říká kadlátky.
Švestka je plodem slivoně a řádí se mezi peckovice. Slivoň má tři poddruhy - blumu (velké sytě modré plody), mirabelku (menší, většinou žluté kulaté plody) a slívu (modrofialové pevné plody).
Švestky jsou bohatou zásobárnou vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu a nezbytných pro látkovou přeměnu v těle a pro zdraví vlasů a nehtů. Dále obsahují vitamín E, který chrání buňky lidského těla před poškozením a je prevencí kardiovaskulárních chorob a pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i celou řadu minerálů; draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a zinek. Švestky jsou přírodním projímadlem, zabraňují ukládání podkožních zásob tuku a tak pomáhají při hubnutí.
Švestky nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo je využíváme jako náplň do buchet či koláčů, ale hlavně švestkových knedlíků. Švestky se díky pektinu a vysokému obsahu cukru velice dobře zpracovávají do džemů, kompotů nebo tradičních švestkových povidel, které jsou hlavní náplní Honzíkových buchet. Švestky se také velice často suší a sušené dále zpracovávají do omáček na zvěřinu nebo na štědrovečerního kapra. Vypeckované švestky také můžeme velice dobře mrazit. Nejčastěji se však ze švestek destilací vyrábí slivovice.
Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno
Sezóna švestek je v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky (500g čisté váhy) a zakapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí. Švestky omyjeme, vypeckujeme (600g čisté váhy) a rozmixujeme. Ovoce v hrnci smícháme, přidáme želírovací cukr 2:1, 3 ks celé skořice, 3 - 5 lžic rumu a promícháme.
Směs za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a 5 minut provaříme. Švestkovo-jablečný džem ještě horký plníme do čistých nahřátých skleniček (4 - 5 skleniček od výživy), ihned zavíčkujeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.
Švestky očistíme, vypeckujeme (500g) a dáme do hrnečku. Přidáme 4 lžíce povidel, 1 lžičku citronové kůry, 60g cukru krupice a zalijeme vodou (popřípadě mlékem, 700ml) a vaříme 15 minut.
V trošce vody rozmícháme lžíci solamylu, zavaříme do omáčky a asi 3 - 5 minut provaříme. Omáčku podle chuti přisladíme. Švestkovou omáčku podáváme nejčastěji ke zvěřině, ale výborně doplní i sladké knedlíky nebo ovocné nákypy.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena