V létě se potraviny kazí rychleji, zvláště v tropickém a vlhkém počasí. Víte, jak jejich trvanlivost zachovat? Prověřte své znalosti v našem testu.
Vysoké teploty a vlhkost mají neblahý vliv na trvanlivost potravin. Ovoce, zelenina, ale i chléb se mnohem rychleji kazí, tvoří se plísně. Potraviny je nutné rychleji konzumovat, není rozumné dělat si větší zásoby. Jak jídlo správně skladovat, aby i v létě vydrželo co nejdéle?
Nebalené salámy a uzeniny spotřebujte do dvou dnů, trvanlivé vydrží jednou tolik. Vybírejte raději uzené výrobky - uzení totiž zvyšuje trvanlivost výrobku. Trvanlivost potravin můžete zachovat také skladováním ve vakuu, tedy ve speciálních nádobách, ze kterých pumpičkou odstraníte vzduch. Uzeniny pokládejte do nejvrchnější části lednice, směrem dozadu, kde je teplota nejnižší. Maso co nejrychleji tepelně zpracujte.
Ovoce a zeleninu skladujte v létě v lednici. Brambory uchovávejte na suchém místě, neponechávejte je v igelitovém balení a dopřejte jim dostatek vzduchu. Najdete-li plesnivý brambor, zbavte se jej, jinak se plíseň přenese i na další brambory.
Pečivo uchované v letním období v sáčku je jasnou cestou k jejímu navlhnutí a rychlejší zkáze. Skladovat jej "jen tak" v chlebníku ale také není ideální. Ze všech babských rad se nejvíce osvědčilo skladování pečiva v bavlněném kusu látky, například v čisté utěrce. Látka absorbuje přebytečnou vlhkost a zároveň udržuje chléb či rohlíky déle čerstvé.
Na své zdraví myslete už při nákupu. Rozhodně nekupujte potraviny s porušeným obalem, prošlým datem použitelnosti nebo nečerstvým vzhledem. Kupujte takové množství, které jste schopni do data spotřeby zkonzumovat. Potraviny prodávané na tržnicích, například korbačíky, by měly být viditelně uskladněny v chladících boxech. Nejsou-li, na jejich nákup raději zapomeňte.
Ve velkých vedrech dávejte pozor na dlouhé cestování vašich potravin v rozpálené tašce. Pokud suroviny jako je maso, ryby nebo vejce cestují v prostředí o teplotě vyšší než pět stupňů Celsia, mikroorganismy se namnoží a riziko střevních potíží je pak velmi vysoké. Rozhodně se proto vyplatí investovat do speciální chladící tašky.
Praktické je také již zmíněné vakuum. Ve vakuových balíčcích můžete skladovat prakticky cokoliv. V balení bez vzduchu vydrží zejména káva, mouka nebo rýže. Uchovají si čerstvost a čistotu. Potraviny můžete takto skladovat nejen ve spíži, ale i v lednici nebo mrazničce. Vakuum oceníte i na dovolené, kdy si nachystáte balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
Jak vypadá lednička, která udrží potraviny čerstvé?
Jste milovníci dobrého jídla a rádi vaříte z čerstvých surovin? Nebaví vás každý den běhat do obchodu? Pořiďte si ledničku, která udrží potraviny čerstvé i několik dní.
Plíseň v potravinách. Vyplatí se ji přehlížet?
Plíseň na potravinách je běžným jevem, a tak se každému z nás čas od času stane, že najdeme například v chlebníku kus zapomenutého pečiva pokrytého plísní. Možná máte ve zvyku plíseň z určitého místa jednoduše odstranit. A zbylé, na první pohled nenapadené pečivo či jinou potravinu, pak dále zpracovat nebo přímo zkonzumovat. Počínáte si však správně?
Veřejné lednice - přínos, nebo riziko?
Možná jste se už někdy pozastavili nad tím, kolik jídla se ve vaší domácnosti každý týden vyhodí. I při nejlepší vůli plánovat nákupy a tím regulovat množství potravin, se nám to někdy může vymknout z rukou, zvlášť pokud jde o návštěvy nebo svátky, kdy se určitě navaří a napeče víc, než se spotřebuje.
Ať déle vydrží: Jak na skladování čerstvého ovoce a zeleniny?
Jistě znáte situaci, kdy se vám po celodenním sklízení zeleninové či ovocné úrody chce odpočívat a nikoliv se ihned pustit do nekonečného zavařování či zamrazování. Lehce se ale může stát, že se s láskou opečovávané jahody či třešně do rána zkazí. Jak tedy uchovávat ovoce a zeleninu, aby nám v čerstvém, syrovém stavu vydržely co nejdéle?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena