Jistě znáte situaci, kdy se vám po celodenním sklízení zeleninové či ovocné úrody chce odpočívat a nikoliv se ihned pustit do nekonečného zavařování či zamrazování. Lehce se ale může stát, že se s láskou opečovávané jahody či třešně do rána zkazí. Jak tedy uchovávat ovoce a zeleninu, aby nám v čerstvém, syrovém stavu vydržely co nejdéle?
Je jasné, že pevné a mechanicky nepoškozené plody vydrží déle, než plody naměklé a přezrálé. Pokud se na plodech vyskytuje plíseň a zahnívá, nejsou vhodné nejen ke skladování, ale ani k jakékoliv konzervaci. Plíseň z jednoho kusu se totiž může rozšířit i na potraviny skladované v okolí. Naštěstí, možná i naneštěstí, už existují i fungicidní postřiky, kterými lze ochránit plody před plísněmi. Ale pozor! Jedná se o chemické látky, které lze z povrchu plodů odstranit pouze důkladným umytím čistou vodou, takže zapomínáme na utírání ovoce či zeleniny do cípu košile před tím, než se do nich zakousneme. Další možností, jak se vyhnout plesnivění, je balení do ochranné atmosféry, takto můžeme zakoupit například jablka.
Všimli jste si někdy, jak krásně vypadají ty jahody v obchodě dovezené až z dalekého Španělska, a vám možná zvadnou už pár hodin po utržení? Jahody se totiž, podobně jako třešně, musí trhat i se stopkami, aby nevysychaly. Také je dobré je umývat až těsně před konzumací či zpracováním. Spadala vám polovina úrody hrušek ze stromu na zem? Je velká pravděpodobnost, že potlučením a stykem s trávou došlo ke kontaminaci sporami plísní a po delší době skladování se odstartuje hnilobný proces. Plody jako jsou jahody, maliny, třešně či hrozny sklízíme, až když jsou úplně zralé, proto je nelze skladovat delší dobu. Naopak broskve, jablka či rajčata bez problémů dozrají během uskladnění.
V domácnostech čerstvé ovoce a zeleninu uchováváme v chladničce, ve spíži, ve sklepě nebo na světle při pokojové teplotě. Je dobré pamatovat si, že pro co nejdelší trvanlivost ovoce je důležité dostatečné větrání, teplota okolo 5 stupňů, vysoká vzdušná vlhkost a zamezení namrznutí. Obal tvoří většinou perforovaný plastový sáček, papírový či mikrotenový sáček, které jsou vhodné pro krátkodobé skladování. Jeden sáček bychom neměli používat vícekrát kvůli přenosu pachů a plísní. Plastová nebo dřevěná přepravka je vhodná pro delší skladování, ale musí se pravidelně čistit. Čistota je samozřejmá nejen u obalů, ale i u skladovacích prostor.
Zpracujte suroviny na maximum: Zavařování ovoce, zeleniny i masa
Bohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Jahody, třešně, višně, meruňky, brzy také maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena