Chcete být profíky v pečení? Zvolte správně troubu, teplotu pečení a ideální rozmístění pokrmů na mřížky.
Pro pečení jakýchkoliv pokrmů je důležité, aby trouba hřála rovnoměrně a byla vybavena spolehlivým termostatem. Každá trouba je odlišná a každá hřeje trochu jinak, obecně na trochu vyšší teplotu, než jaká je uvedena na stupnici, což v zásadě nevadí. To si můžeme zkontrolovat pomocí speciálního teploměru. Po pár pečících programech s naší troubou načerpáme zkušenosti a při každém dalším používání budeme chytřejší.
V klasické (obyčejné) elektrické troubě sálá teplo z topného tělesa umístěného v horní a dolní části trouby. Elektrická trouba je určena na pečení jednoho plechu. Pro pečení dvou plechů najednou musíme pamatovat, že v polovině pečení je vyměníme, aby se vše propeklo rovnoměrně.
Horkovzdušné trouby jsou v moderních kuchyních stále oblíbenější. Můžeme ji použít jako klasickou elektrickou bez zapnutí větráku, kdy funguje na principu ohřevu shora a zdola. Horkovzdušná trouba je tedy vybavená větrákem, který slouží pro rozproudění horkého vzduchu, tím dochází k rozložení tepla v celé troubě, čímž si pečení usnadníme a také čas i energii ušetříme. Můžeme totiž péct více plechů najednou. Současně lze péct i odlišné druhy moučníků či pečiva, které vyžadují stejnou teplotu, ale klidně jinou dobu pečení. V tom případě si stačí pořídit spolehlivý měřič času s hlasitým alarmem, který nás včas upozorní, že máme hotovo.
V horkovzdušné troubě nastavujeme vždy teplotu zhruba o 25 °C nižší než v klasické troubě, tomu přizpůsobíme i pokyny v receptech, horkovzdušná trouba funguje při takto zvolené teplotě stejně jako elektrická, doba pečení se tím jen mírně prodlouží.
Klasická mikrovlnka se hodí k pečení piškotových těst, která sice nezrůžoví (nezhnědnou), ale zato jsou nadýchaná a lehoučká. Ty lepší mikrovlnky mají plus navíc a jsou vybaveny elektrickým nebo horkovzdušným ohřevem, díky nimž pečivo získá také barvu a pečení bude ultra rychlé. V mikrovlnce však nelze péct moučníky či pečivo z kynutého těsta, nestačilo by vykynout.
Chcete, aby měl upečený moučník tu správnou konzistenci? Už vás omrzelo přimhouřit oči nad připálenou barvou lineckého cukroví? Začněte sledovat, na které drážce pečete! Všechny trouby mají na bocích drážky, do kterých zasuneme mřížku nebo samotný plech.
Střední část trouby je pro pečení nejvděčnější. Takto umístíme pečivo s přidaným práškem do pečiva, koláče, buchty, rohlíky, muffiny, bezé, korpusy, rolády, drobné cukroví a pečivo z kynutého těsta.
Na druhou drážku pokládáme obdélníkové formy (chléb, srnčí hřbet), větší pečivo, piškotová těsta, slané koláče, bochánky, veky a mazance.
Domácí chléb pečený v troubě
(doba přípravy 30 min )
Domácí briošky
(doba přípravy 2 hod )
České buchty
(doba přípravy 2 hod )
Honzovy buchty
(doba přípravy 1 h 30 min )
Moravské kynuté koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )
Foto: Sxc
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena