Jak již z názvu vyplývá, jedná se o ruské jídlo a v místech jeho původu na Sibiři je považováno za národní pokrm, tak jako v České republice vepřo-knedlo-zelo. Přinášíme Vám obsáhlý popis, jak je připravit.
Suroviny na 650 pelmení, což je zhruba 10 porcí, je 1,5 kg sekaného masa, 1,3 kg polohrubé mouky, 5 vajec, vodu, sůl a mletý černý pepř. Celkový čas na práci včetně přípravy těsta je 3 hodiny a 45 minut.
Na toto jídlo si nachystáme maso a to přední hovězí, vepřový bůček, můžeme přidat i maso skopové, ale pro jeho zvláštní chuť se u nás nedává.
Nejprve maso opracujeme a nakrájíme na menší kousky, aby šlo snadněji pomlít. Buď umeleme hovězí maso společně s vepřovým nebo napřed umeleme hovězí na jemno a potom vmícháme vepřový bok umletý na hrubší kousky a to vše v poměru 1:1. Tuto směs osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli, která ale nemusí být. Pokud bychom přidávali maso skopové, je poměr masa 1:3. To znamená každého masa jednu třetinu. Jakmile máme maso umleté, ochucené, tak vše řádně propracujeme. Během propracovávání můžeme dát trošku vody, aby se sekaná lépe vypracovala a nebyla suchá. Potom odložíme stranou do mísy a nachystáme si na pracovním stole nudlové těsto.
Nudlové těsto uděláme z polohrubé mouky, soli, celých vajec, kdy na každé vejce dáme jednu až tři skořápky studené vody. Vypracujeme těsto, aby se nám nelepilo na prsty a bylo vláčné.
Jakmile máme těsto vypracováno, oddělíme kousek a vypracujeme na válu slabší placku. Placku pomoučíme, aby se nelepila a vykrojíme z něj kolečka o průměru asi pět cm. Tato kolečka si dáme stranou a zbytek vykrájeného těsta taktéž. Také jej můžeme ještě jednou rozválet nebo z něj nakonec udělat drobení do polévky.
Jakmile máme vykrájená kolečka, vezmeme si vidličku, nabereme na ni trochu masové hmoty a vsadíme ji doprostřed nudlového kolečka. Naplněné kolečko s masem ohneme v prstech tak, aby konce vzniklého půlměsíce se dotýkaly a po krajích je pevně spojíme. Tento pů1měsíc ještě jednou ohneme v prstech tak, aby nám vznikla pelmeně, tvar přibližný mušličce. Takto opakujeme, až naplníme předem připravený tác, který jsme mírně pomoučnili, aby se těsto nelepilo. Doporučené množství na jednu porci pro osobu, která již podobný pokrm jedla je i šedesát kusů na hlavní jídlo.
Během výroby můžeme takto vytvořené pelmeně skladovat v lednici do doby, než uděláme celý oběd. Po skončení výroby nebo před ukončením si dáme vařit do většího hrnce vodu, kterou uvedeme do varu a mírně osolíme. Při vaření musejí mít pelmeně dostatek vody, aby po zavření hrnce ve vodě plavaly. Po vsazení pelmení do vařící vody musíme dát pozor, aby se nechytly u dna hrnce a proto než začne opětovně voda vřít, mírně je mícháme, ale dáme pozor, abychom neprotrhli těsto. Doba vaření od doby, kdy jsme je daly do vařící vody, je asi deset minut, raději je můžeme po sedmi minutách ochutnat. Po uvaření pelmeně scedíme do předem připraveného cedníku a rozdělujeme na talíře. Pelmeně se zalévají horkým hovězím vývarem nebo bujonem z kostky.
Na stůl můžeme dát chléb, je to vhodný doplněk jídla. Toto jídlo se podává jako polévka a zároveň jako druhý chod. Pokud nám nějaké pelmeně zůstanou a nebo si je uděláme do zásoby, doporučuje se jejich uschování v syrovém stavu a to v mrazničce, kde vydrží i tři neděle.
Pokud si chcete recept uložit mezi své oblíbené recepty, najdete jej na zde: Sibiřské pelmeně
Foto: Profimedia
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena