Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu brzy v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Medvědí česnek roste ve volné přírodě, obvykle v kyselejší půdě listnatých lesů, nejčastěji v nížinách. Právě v těchto dnech tam můžeme narazit na celé lány těchto hladce zelených listů, které mají skutečně typicky česnekovou vůni. Listy medvědího česneku se dají mnohostranně využít.
Medvědí česnek patří v kuchyni všude tam, kam obvykle přidáváme běžný česnek či pažitku. Je skvělý do salátů, polévek i těstovin, připravíme z něj lahodné pesto i samostatnou přílohu, můžeme si jím jen posypat chléb s máslem nebo vařené brambory, hodí se i do velikooční nádivky.
Často se přidává také do listového špenátu nebo do špenátové polévky. Samotný špenát jím můžeme také úplně nahradit a vytvořit tak příjemnou změnu pro typicky jarní jídelníček.
Medvědí česnek jako příloha k masu
(doba přípravy 15 min )
Medvědí pesto
(doba přípravy 20 min )
Krémová polévka z medvědího česneku
(doba přípravy 30 min )
Pesto z medvědího česneku s parmazánem
(doba přípravy 15 min )
Frittata s medvědím česnekem
(doba přípravy 30 min )
Kuřecí nudličky s medvědím pestem
(doba přípravy 1 h 30 min )
Kachna s jarní zeleninovou přílohou
(doba přípravy 2 h 30 min )
Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem
(doba přípravy 1 hod )
Pečené brambory s česnekovým dresinkem
(doba přípravy 1 hod )
Toast s česnekovým pestem a rajčaty
(doba přípravy 35 min )
Medvědí česnek - sbíráme jarní bylinky
Při procházce přírodou můžete už brzy zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena