Zdražování nebere konce. Zdražuje se voda, plyn i elektřina. Nejvíce na tento fakt doplácí naše peněženky. Chcete ušetřit, ale nevíte jak? Začněte v kuchyni.
Správným hospodařením s vodou, ale i s kuchyňskými spotřebiči, můžete ročně ušetřit až několik tisíc korun!
Vlastníte moderní elektrický sporák? Pak se nedivte účtům za elektřinu. Mnohem levněji vás vyjde sporák plynový. Dokonce i elektrická plotýnka a varná deska vyvětrá vaši peněženku důkladněji než plynový pomocník.
Není podstatné jen to, na čem vaříte, ale také jak vaříte. Pokud při vaření nepřikrýváte hrnec pokličkou, zbytečně plýtváte tolik drahou energií. To ovšem neplatí u remosky a plynové trouby - při každém otevření dvířek vám unikne až dvacet procent tepla.
Zbytečné otevírání neprospívá ani lednici. Čím déle máte otevřená dvířka a uvažujete, copak si dáte dneska k jídlu, tím více také za takové uvažování zaplatíte. Kontrolujte, zda je lednice opravdu zavřená - i malá skulinka může znamenat velký únik chladného vzduchu. Také sluneční paprsky dopadající na tento spotřebič znamená zbytečně vyšší spotřebu elektrického proudu. Teplo zvyšující spotřebu lednice vyzařuje i mikrovlnná trouba nebo pračka umístěna v blízkosti lednice! Pravidelně ji také rozmrazujte. Lednice připomínající iglů může znamenat pořádnou finanční facku. Námraza na výparníku snižuje výkon až o 75 %! A vždy, když jedete na dovolenou, ledničku vypněte.
Při nákupu kuchyňských spotřebičů se ptejte na jejich výši jejich spotřeby. Čím je nižší, tím méně také za jejich provoz zaplatíte. U lednic je nejvýhodnější energetická třída A.
Na uvaření jednoho vejce opravdu není třeba dvoulitrového hrnce s vodou až přetékající přes okraj. Vodu vám šetří také myčka na nádobí - je až o 60% úspornější než mytí pod tekoucí vodou - pokud ovšem do myčky nedáváte jen tři talířky, které se přece jen vyplatí umýt v ruce.
Hrnce a pánve musí být rovné, aby byl kontakt s plotýnkou co nejtěsnější. Nejúspornější jsou tlakové hrnce, ušetří vám až 2/3 doby potřebné k vaření. Úsporu času ocení zvláště u jídel, která se dlouho vaří jako luštěniny, maso. Materiál kuchyňských hrnců by měl co nejlépe vést teplo. Čím bude tento materiál těžší, tím lépe.
Foto: Profimedia
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena