Tradice nám praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů cukroví. Všichni máme své oblíbené druhy, od těch nejtradičnějších přes moderní a zdravé až po ty, které stihneme připravit na poslední chvíli. Nejlepší cukroví je pak samozřejmě to, u něhož nešetříme na kvalitě surovin.
K luxusním druhům cukroví patří obvykle pracnější kousky, a pokud jde o jejich finální zdobení, bývají vyšperkované až přechází zrak. Chuťově se pak musí doslova rozplynout na jazyku. Kromě vylepšených klasických druhů se sem řadí i cukroví podle moderních či zdravých trendů.
Na internetu jistě narazíte na zaručeně nejlepší recept na linecké cukroví, nebo na ty nejdokonalejší vanilkové rohlíčky, které když vyzkoušíte, už je nebudete dělat jinak. Všechny máme své osvědčené recepty, na které nedáme dopustit a které považujeme jednoznačně za nejlepší. Záleží pochopitelně na výběru surovin, základem bývá například pravé neošizené máslo, pravá vanilka a podobně. Je víc než jasné, že pokud pečeme z dobrých věcí, musí být dobrý i výsledek. Například opravdu dobré vanilkové rohlíčky by měly být cítit pravou vanilkou a mletými ořechy, nejlepší linecké zase nutně potřebuje kvalitní mouku a máslo, žádný margarín. Čerstvě nastrouhaná citronová kůra do těsta také udělá své.
Základní suroviny k pečení vánočního cukroví
A je to zase tady, za pár týdnů Vánoce. Možná už také přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos budou zdobit váš sváteční stůl. Co je zapotřebí k pečení cukroví? Některé suroviny se mohou zaměňovat, jiné jsou nenahraditelné. Pojďme si říct, co by nám před pečením nemělo v nákupním košíku chybět. Suroviny, které cukroví dodávají chuť a vůni.
Stačí trocha fantazie a z tradičních, každý rok stejných kousků mohou být nové, oku i chuti lahodící variace. Co třeba taková obyčejná vosí hnízda, tentokrát však naplněná lahodným karamelovým likérem, namočená do hořké čokolády a ozdobená cukrovou perličkou? Nebo křehké košíčky z mandlového těsta, plněné pařížskou šlehačkou nebo jemným čokoládovým krémem a sypané drcenými ořechy? Pokud dáváte přednost nepečenému cukroví, jinak než luxusní se nedají nazvat pravé medovníkové koule nebo kokosové kuličky ve stylu Rafaelo.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Domácí čokoládové pralinky jsou zlatým hřebem každého domácího cukrářského snažení, skvěle se přitom vyjímají také v ozdobných dárkových krabičkách. Je to zkrátka báječný mls a roztomilý dárek v jednom. Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni, smícháme se smetanou, mandlemi a rumovým aroma, naplníme do formiček a necháme v lednici ztuhnout. Můžete navíc vyzkoušet i mnoho dalších podob, do čokolády můžete například vmíchat rozsekané datle nebo rozinky a rumové aroma nahradit amarettem. Možností je celá řada.
Cukroví, po kterém nepřiberete, a přitom si pochutnáte stejně jako ostatní? To už dnes přece není žádný problém. Zkuste některé opravdu delikátní kousky, jako například nepečené ořechové kuličky se sezamovou pastou tahini, ovocná lízátka máčená v karamelu nebo čokoládě, fitness hrudky se sušenými malinami nebo skořicové hvězdičky s javorovým sirupem zdobené mandlemi. Velmi lákavě vypadají také luxusní dýňové perníčky ze špaldové mouky nebo mrkvánky plněné tvarohem. Vybrali jste si? My rozhodně ano! Tak neztrácejme čas a pusťme se do toho.
Mlsejte bez výčitek: Vyzkoušejte skvělé recepty na bezlepkové a raw cukroví
Bez cukroví by Vánoce nebyly vůbec ono. I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, o sladké se připravit nemusíte. I klasika bez lepku je možná a výměnu mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. A pokud si hlídáte linii, zkuste i nepečené raw cukroví, které je mnohem zdravější než tradiční nepečené druhy plné bílého cukru.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena