Starší pečivo nevyhazujte! Existuje mnoho způsobů, jak ho využít v kuchyni a připravit z něj jednoduchá skromná ale fantastická jídla. Upečte si nejlepší žemlovku, uvařte dokonalou chlebovou polévku, připravte slaný nákyp nebo zjemněte pečivem domácí sekanou.
Vyhazování starého pečiva je nejen plýtvání potravinami, ale i penězi. Bílé i tmavé pečivo, které má nejlepší za seou, může stále posloužit jako základ pro chutná jídla.
Vyzkoušejte některý z receptů a uvidíte, že i tvrdý chléb nebo rohlík může být základem chutného pokrmu. S minimálními náklady si tak připravíte skvělá a tradiční jídla pro všední dny i slavnostní příležitosti.
-> Jak vařit levněji? Zužitkujte zbytky, recyklujte a nevyhazujte prošlé potraviny
Chleba je základem české kuchyně a i když ztvrdne, stále je moře možností jeho využití. Začněme od nejjednodušších.
Topinky s česnekem jsou skromná křupavá dobrota, která skvěle chutná samotná i jako příloha k polévkám nebo masitým jídlům.
Chléb ve vajíčku – Rychlá a sytá snídaně, svačina nebo večeře. Stačí obalit plátky chleba ve vajíčku a osmažit na pánvi.
Chlebová polévka – Tradiční staročeská polévka z chleba, která je hustá, výživná a ideální do chladných dnů. Chlebová polévka patřila vždy mezi oblíbená skromná jídla.
-> 7 levných jídel, která můžeme uvařit, i když není peněz nazbyt
Rohlíky a housky se hodí jako surovina pro přípravu sladkých i slaných nákypů, knedlíků a při úpravách mletého masa. V neposlední řadě opečené krutonky ze starého pečiva skvěle doprovodí polévky nebo zeleninové saláty.
Žemlovka s jablky nebo taky zemlbába pochází z jednoduché a úsporné kuchyně. Ta se vždy snažila maximálně využít dostupné suroviny, zejména starší pečivo. Podobné pokrmy jako česká žemlovka existují i v jiných evropských kuchyních, například rakouský Scheiterhaufen nebo francouzský pain perdu.
Nádivka by se bez pečiva neoběšla. Zapečené směs rohlíků, vajec a bylinek případně masa se hodí jako příloha nebo může být i samostatným jídlem.
Houskové či karlovarské knedlíky jsou skvělým cílem, kam namířit tvrdší nebo gumové rohlíky či housky. Houskové knedlíky jsou hvězdami naší kuchyně, lepší přílohu k českým omáčkám a pečenému masu těžko najdeme.
Křupavé kutony tvoří skvělý prvek v krémové polévce a salátech, kde kontrastují s jemností, krémovostí nebo čerstvostí. Krutony sluší české česnečce nebo fancouzské cibulačce.
Zapečená bageta se jistě setká s nadšením. Když starší bagetu, veku, rohlík nebo housku naplníme sýrem a šunkou a dáme zapéct, zmizí rychlostí blesku.
Strouhanka je evergreen. Staré bílé pečivo můžeme nastrouhat a získat tak domácí strouhanku na obalování řízků nebo zahušťování omáček či polévek. Jemné strouhankové knedlíčky se dokonale hodí do vývaru.
Francouzský toast – Sladká varianta chlebu ve vajíčku se připravuje z bílého pečiva. To se namáčí ve vaječné směsi s mlékem, cukrem a skořicí a následně se smaží. Podává se třeba se sirupem, medem nebo ovocem.
Recepty ze staršího pečiva, které by vám neměly ujít:
Velikonoční nádivka s uzeným masem a medvědím česnekem
Nádivka do kuřete alá jednoduchý karlovarský knedlík
Staročeská chlebová polévka s houbami
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena