Rybíz dozrál, proto je čas si z něj upéct velmi dobrý koláč. Ideální je červený rybíz, na recept však lze použít i rybíz bílý. Pouze černý rybíz není pro tento druh koláče vhodný.
V receptu je použit termín svaření cukru na nitku. Podle množství udaného v receptu vaříme cukr s vodou. Když se začne voda vařit, opatrně sebereme z povrchu pěnu a na mírném ohni vaříme dále. Mícháme nejlépe vařečkou. Svar na nitku je hotov ve chvíli, kdy vařečku vytáhneme a z ní stéká cukr v podobě drobných perliček, vypadají jako by byly zavěšeny na slabé niti.
Na těsto budeme potřebovat 250 g hrubé mouky, 200 g tuku na pečení, 200 g cukru krupice, 4 vejce, citronovou kůru a vanilkový lusk.
V žádném případě těsto nezašleháváme elektrickým šlehačem. Používáme vařečku a stěrku, kterou suroviny vmícháváme.
Z bílků, tentokráte bez soli, vyšleháme tuhý sníh.
Potom ušlehanou hmotu navršíme na rybízovou vrstvu.
Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Recept na rybízový koláč s ovesnými vločkami krok za krokem
Rybízovou bublaninu či rybízový koláč s bílkovým sněhem jste jistě zkoušeli. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte tento lehce netradiční recept na rybízový koláč z ovesných vloček a banánu.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena