Možná právě keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými nebo červenými plody a pod tíhou ovoce se sklánějí k zemi, by chtěl mít na své zahrádce nejeden z nás.
Rybíz je drobné ovoce, které je oblíbené ke konzumaci nejen čerstvé, ale i kompotované, nebo v podobě marmelád či mražených protlaků. V domácích podmínkách je možné připravit si také víno z rybízu.
Rybízy se začaly pěstovat 16.století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době odlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy. Až v 19.století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a některé mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Nové odrůdy byly získávány pouze jednoduchým výběrem výhodně odlišných rostlin - šlo tedy o nahodilé semenáče a mutanty. Teprve v 70. letech probíhaly systematické pokusy v mezidruhovém křížení. Při křížení se dodnes využívají dobré vlastnosti čtyř botanických druhů rybízu. Zároveň je možné křížením dvou odrůd s červenými plody může vzniknout hybrid s plody bílými.
Pěstované zahradní odrůdy rybízu se rozdělují do dvou skupin - na rybíz černý, rybíz červený a jeho barevné modifikace. Na zahrádkách a v kuchyni je více pěstován a používám rybíz červený, ale hodnotnější pro naši stravu je rybíz černý.
Tento rybíz má mohutnější keře, hrubší dřevo, větší listy a na rubu listů, letorostů a květů žlázky, které vylučují zvláštní vůni. Plodí nejvíce na jednoletém dřevě. Na dvouletém je násada hroznů slabší. Ta se v pozdějších letech přenáší na obvod keře a uvnitř dřevo odumírá. Proto je nutné ponechávat na keři nejstarší jen tříleté dřevo.
Černý rybíz je pro vysoký obsah vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidský organismus tím nejpřirozenějším lékem. Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.
Ve srovnání s červenými odrůdami je černý rybíz náročnější na půdy, živiny a prostředí. Nejlépe mu vyhovují humózní půdy, které jsou dobře zásobené živinami, a to zejména v době plné plodnosti, do které nastupuje dříve než odrůdy červeného rybízu. Ve srovnání s červeným rybízem je také více napadán virovými a houbovými chorobami. Původci houbových chorob parazitují na listech a letorostech. Letorosty zůstávají slabé, špatně vyzrávají a v příštím roce mají slabší násadu hroznů. K zvláště nebezpečným chorobám patří americké padlí angreštové. Pro citlivost k mrazovému poškození ve dřevě a ranné stadium květu je vhodné rybíz černý pěstovat v otevřených a teplejších oblastech s nižším výskytem pozdních jarních mrazů.
Vyzkoušejte třeba tyto recepty
Rybízová buchta s drobenkou
(doba přípravy 1 h 15 min )
Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )
Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Domácí želé z červeného rybízu
(doba přípravy 1 hod )
Nevařený džem z rybízu
(doba přípravy 1 h 30 min )
Rybízový závin
(doba přípravy 1 hod )
Recept na rybízový koláč s ovesnými vločkami krok za krokem
Rybízovou bublaninu či rybízový koláč s bílkovým sněhem jste jistě zkoušeli. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte tento lehce netradiční recept na rybízový koláč z ovesných vloček a banánu.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena