Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Doporučuje se kupovat vejce, pokud možno z ekologických a volných chovů, taková jsou sice obvykle dražší, ale také nejkvalitnější. Vajíčka si můžeme připravit v mnoha variantách. Pokud si bez nich neumíte představit snídani, ale omrzel vás stále stejný způsob jejich přípravy, máme tu několik typů na obměnu.
Před samotnou přípravou by vejce měla mít ideálně pokojovou teplotu. Vejce vaříme zcela ponořená ve vodě, ne jenom na půl. Pokud budete vařit vejce natvrdo, přidejte do vody pár lžiček soli. Tím by se mělo zamezit prasknutí skořápky během vaření a sůl zároveň usnadní jejich loupání. Také se doporučuje skořápku propíchnout. Trocha octa přidaného do vody zase zabraňuje ztmavnutí vaječného žloutku. Pozor, jakkoli připravená vejce, ať už natvrdo, naměkko, míchaná nebo na způsob omelety není vhodné znovu ohřívat, stávají se tak toxickými.
Vejce po uvaření ihned zchladíme pod studenou vodou a nejlepší je pod tekoucí vodou i loupat. Začneme na širším konci, kde je vzduchová bublina a více místa pro prsty. Tekoucí voda nám spláchne úlomky skořápky. Je možné si pomoci také opačným koncem kávové lžičky, kterou umístíme mezi skořápku a bílek, zatlačíme a skořápka by se měla snadno odtrhnout. Nejlépe jdou loupat vejce, která nejsou úplně čerstvá.
K vaření natvrdo jsou nejvhodnější asi týden stará vejce. Ponoříme je do studené vody, kterou přivedeme k varu a vaříme zhruba 6–8 minut. Po uvaření ihned zchladíme pod tekoucí studenou vodou a po několika minutách oloupeme. Vejce uvařená natvrdo jsou součástí některých našich tradičních jídel, servírujeme je například s koprovou omáčkou nebo k čočce na kyselo. Zdobíme jimi také chlebíčky a obložené mísy.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Oblíbená vejce na hniličku s tekutým středem vaříme pět až sedm minut, u vajec velikosti S bude stačit povařit čtyři až pět minut. Poté výše popsaným způsobem ochladíme a oloupeme, nemělo by však před podáváním zcela vychladnout. Podáváme ve stojánku a vyjídáme kávovou lžičkou.
Recept na vejce na hniličku krok za krokem
Vejce jsou ideálním pokrmem ke snídani. Můžeme je servírovat míchaná, připravená jako omeletu, sázená, vařená naměkko, na hniličku a natvrdo. Dnes se naučíme připravit vejce na hniličku.
Tady budeme naopak potřebovat nejlépe čerstvá vejce. Vejce rozklepneme do misky naplněné octem, ten vajíčko zatáhne. Dáme v hrnci vařit vodu, kterou zamícháme, aby vznikl vír a po okraji hrnce vléváme do vroucí vody ocet i s vajíčkem. Jakmile začne voda znovu vřít, hrnec odstavíme a vejce necháme dojít po dobu dvou minut. Poté opatrně vyndáme lžící na ubrousek. Zastřené vejce je základem pro přípravu pokrmu zvaného vejce Benedikt. To se podává v housce s plátkem šunky, přelité holandskou omáčkou. Vejce Benedikt bývá luxusní snídaňovou specialitou moderních kaváren.
Vejce naměkko má zcela tekutý žloutek, vaří se zhruba čtyři minuty. Podává se stejně jako vejce na hniličku ve stojánku na vejce a jeho špička se odsekává nožem. Tekutý žloutek se poté vyjídá lžičkou.
Pro přípravu ztracených vajec budeme potřebovat vajíčka co nejčerstvější. V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vlijeme lžíci octa. Rychle zamícháme, aby vznikl vír a do jeho středu vlijeme vajíčko. Vír způsobí, že se žloutek zcela obalí bílkem. Jakmile je bílek pevný, odstavíme kastrůlek z plotny a necháme vejce dojít. Obvykle k tomu postačí 2–3 minuty.
Recept na pošírované vejce krok za krokem
Pošírování pochází z francouzského slova "pocher" a označuje šetrnou přípravu jídla v horké (nikoli vroucí) vodě. Tato úprava ponechává jídlu hodnotné látky a původní chuť.
Předpokladem pro přípravu volského oka je dokonale rozehřátý olej. Rozklepneme skořápku a vejce pomalu vyklopíme na pánev. Žloutek tak zůstane neporušený. Když okraje bílku začnou zlátnout, stáhneme teplotu a pánev přiklopíme na 30 vteřin. Na povrchu vajíčka vznikne tenký povlak a žloutek zůstane měkký. Nakonec jemně osolíme, můžeme lehce posypat petrželkou.
Vajíčka nejprve rozklepneme do misky. Důkladně předehřejeme pánev, vložíme kousek másla a když se rozpustí, vlijeme na pánev vajíčka. Po chvíli zamícháme a vlijeme několik lžic smetany ke šlehání, vejce tak získají krémově jemnou konzistenci. Opět promícháme a necháme smažit ještě zhruba minutu. Poté přesypeme na talíř a ihned podáváme, nejlépe s pečivem.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Vejce, důležitá součást Velikonoc: Jsou zdravá? A jak je nejlépe používat při vaření?
Velikonoce - co si pod tímto slovem vybavíme? Mnozí z nás si představí mazanec, velikonočního beránka, jidáše, ale především malovaná vajíčka, která se na Velikonoční pondělí rozdávají malým koledníkům.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena