Historie
Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny, přesněji tedy z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. V roce 1494 cukrovou třtinu přivezl i Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době dokonce sloužil jako platidlo. V 16. století se začalo s výrobou nápoje, jenž si na posilněnou dopřávali otroci na plantážích, ano byl to rum. V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog. Taktéž byl využíván lékaři jako anestetikum při operacích. Vojáci si před rozhodujícími bitvami dávali nějakou tu pintu rumu na kuráž.
S výrobou rumu ve velkém začala v roce 1862 nejprve společnost Bacardi, která se stala vůbec první nadnárodní kubánskou společností a na výrobu bílého rumu měla v podstatě monopol. Obrat v prodeji rumu se na Kubě ještě zvýšil během prohibice ve Spojených státech. Říká se, že se prý tehdy rum tajně pašoval do amerických lodí v mezinárodních vodách. Koncern Bacardi se prakticky zbavil konkurenčního výrobce rumu z Nové Anglie. Alkoholu chtiví Američané vyráželi houfně na Kubu a zde jej pili zejména v míchaných drincích. Na mojitu či daiquiri si zde pochutnával i Ernst Hemingway.
Výroba rumu
Jak již bylo řečeno, nejchutnější rum se získává zpracováním cukrové třtiny. Ta se pěstuje prakticky po celém světě, namátkou v celé karibské oblasti, Brazílii v Číně či ve Španělsku. Rostlina výškou i vzhledem zdánlivě připomíná kukuřici, má ale silný kmen plný cukrového sirupu. Sklízí se buď strojovou mechanikou nebo tradičně sekáním mačetami.
Čerstvě sklizená rostlina se musí zpracovat do jednoho dne. Rostliny se nařežou na malé kusy a lisují. Šťáva z nich se jímá a krystalizací vzniká cukr. Ten je vysoce kvalitní, proto se používá do cukrářských výrobků. Pokud ovšem tento meziprodukt povaříme, vznikne nám cukr a takzvaná melasa. Dalším povařením se získá hustá tmavá hmota, z níž se vyrábí rum. Melasa se ochladí a přidají se kvasnice. Lehké, bílé rumy (například Havana club) kvasí asi 24 hodin, u tmavých (nejznámější je Captain Morgan) proces fermentace trvá déle než týden. Destilací se z tekutiny oddělí alkohol od nežádoucích látek. Vzniklý rum je bezbarvý, typický odstín získává až zráním v dřevěných sudech nebo přidáním speciálního karamelu. Lehké rumy nezrají vůbec nebo maximálně po dobu tří let. U tmavých rumů jsou 3 roky minimum. Na pulty obchodů se dostávají rumy, které jsou směsicí destilátů různého stáří, aby si zachovali konstantní kvalitu a chuť.
Rum po Česku
Jistě vám neuniklo, že po vstupu do Evropské unie vyvstal problém, jak pojmenovat rum, který vlastně rumem není. Slovem rum lze označit pouze destilát vyrobený z cukrové třtiny, nikoliv tedy nápoj z lihu z bramborového škrobu, který se před distribucí zředí vodou a dochutí rumovou trestí. Naši výrobci to vyřešili po svém a na trhu rum "nahradil" tuzemák.
Recepty na nejznámější rumové koktejly
Mojito
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, 2 lžičky třtinového cukru, 10 lístků máty peprné, ledová tříšť, soda
Nakrájenou limetku, mátu a cukr důkladně rozmačkáme ve vyšší sklenici. Přidáme rum, limetkovou šťávu a dolijeme sodou. Podáváme se dvěma brčky a dozdobíme lístkem máty.
Daiquiri
4cl světlého rumu, 2cl limetkové šťávy, 1cl cukrového sirupu
V šejkru důkladně protřepeme všechny suroviny a nalijeme je do koktejlové sklenky.
Cuba libre
4cl světlého rumu, 1cl limetkové šťávy, 1/2 limetky, cola, led
Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Dolijeme colou.
Na závěr je třeba dodat, že množství jednotlivých ingrediencí se dle barmana může lišit. Jak se míchá mojito či daiquiri ve vašem oblíbeném baru? Nebo máte nějaký jiný oblíbený rumový koktejl, který byste mohli dalším čtenářům doporučit?
Foto:
Profimedia.cz