Silná a peprná vůně čerstvého rozmarýnu, s náznakem kafru a borovice, je nezaměnitelná. Rozmarýn lékařský je dřevnatou stálezelenou trvalkou, která natolik zimovzdorná, že se k pěstování hodí i do těch nejchladnějších oblastí. Bývá základem směsi provensálského koření a velmi dobře se kombinuje i s jinými bylinkami, sladkými i slanými pokrmy. Pojďme si o rozmarýnu říci více a naučme se jej správně používat při vaření.
Rozmarýn je vonnou bylinkou, z jejíž rostliny užíváme drobné jehlicovité listy, snítky, stonky i drobné květy. Listy rozmarýnu bývají často tuhé, proto je lepší je před přidáním do jídel nasekat nadrobno. Po rozkrájení z listů postupně vyprchává typická pryskyřičná a mírně nahořklá vůně. Květy chutnají mnohem jemněji než listy, po jejich konzumaci nepřetrvává tolik dřevnatá a svíravá pachuť.
Sazenice rozmarýnu nakupujeme v zahradnictví či pěstujeme z řízků. V lepších supermarketech získáme čerstvé snítky, které nám v lednici zabalené ve vlhkém ubrousku, zafreshované či ve sklenici s vodou vydrží několik dní. Ze semínek se rozmarýn pěstuje obtížně, pokud nám jde o rozmnožení, mnohem snadnější cestou je řízkování. Pro pěstování rozmarýn potřebuje lehkou propustnou půdu a dostatek slunečního svitu. Listy a větévky lze řezat po celý rok.
Co se týče zdraví, vhodný je zvláště při revmatismu, kašli, astmatu, nespavosti a migréně. Je známý i svým příznivým účinkem na podporu funkčnosti jater a podporu trávení. Používá se jako dezinfekční ústní voda pro výplach ústní dutiny, pomáhá od ucpaného nosu.
Chuť rozmarýnu je velmi silná, snadno nevyprchá a zůstane intenzivní i po dlouhém vaření. Celé snítky jsou skvělé k použití do marinád na jehněčí a drůbeží maso, takto naložené maso po opékání na rožni získá jemnou uzenou příchuť. Starší a silnější stonky mohou posloužit také k napichování místo jehlic či špejlí. Mladými výhony se dochucuje olej, zejména ten olivový. Bývá součástí i nejrůznějších druhů chleba, jeho chuť sluší zejména italskému pečivu (focaccia, ciabatta apod.).
(doba přípravy 90 min)
Užití rozmarýnu je typické i pro sladké pokrmy, nalezneme jím dochucené sušenky, mléčné dezerty a velmi sluší limonádám a letním nápojům, které se připravují z rozmarýnového výluhu. Nasladko chutná zejména s meruňkami a pomeranči.
Výborně si chuťově rozumí s lilkem, čočkou, houbami, bramborami, zelím, ale také s vejci, rybami, jehněčím, drůbežím, telecím a králičím masem. Hodí se ke smetanovým sýrům a červenému vínu.
Rozmarýn se dobře kombinuje i s jinými bylinkami, zejména s pažitkou, bobkovým listem, levandulí, mátou, česnekem, oreganem, šalvějí, petrželí, saturejkou a tymiánem.
Rozmarýn je součástí proměnlivé bylinkové směsi herbes de Provence. Tato směs je neoddělitelnou součástí pokrmů z masa, zvěřiny, zeleniny (zejména rajčat a kořenové zeleniny), a to v čerstvém, nebo sušeném stavu.
Budeme potřebovat 3 lžíce sušeného tymiánu, 2 lžíce sušené majoránky, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, 1 lžíci sušené saturejky a 1 lžičku sušených levandulových květů (lze vynechat).
Všechny uvedené bylinky rozemněme nebo umeleme a nasypeme do vzduchotěsné uzavíratelné sklenice, aby si provensálské koření uchovalou svou krásnou typickou vůni.
Tajný recept myslivců: Perníkový zvěřinový guláš na víně a rozmarýnu
Připravit zvěřinový guláš není nic složitého, pokud máte ten správný recept. Špetka rozmarýnu a kapka vína jsou zárukou úspěchu.
(doba přípravy 30 min)
Bramborový koláč s vejci a rozmarýnem
(doba přípravy 90 min)
(doba přípravy 45 min)
Pečený králík na rozmarýnu a bílém víně
(doba přípravy 120 min)
Zapečená krkovice s chutí rozmarýnu
(doba přípravy 60 min)
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena