Sýry tvrdé, měkké i tavené. Sýrů je celá řada. Jak si však poradit s údaji na etiketách?
Sýry jsou velmi oblíbenou surovinou v našich kuchyních. Pokud je jdeme právě kupovat, měli bychom vědět, jak se sýry dělí, a které faktory pro jejich dělení bychom měli na etiketách obalů sledovat. Třeba proto, že jsme jen zvědaví, třeba proto, že musíme dodržovat určitou životosprávu - dietu.
Sýrů je mnoho a jejich rozdělení je celá řada. Nejčastěji se však dělí podle dvou důležitých faktorů, které také můžeme na etiketách sýrů najít. Jsou to údaje, které vidíme ve zkratkách t.v s. a v.n.s. Co znamenají a o jaké faktory pro dělení sýrů se jedná?
Je-li podíl mléčného tuku vyšší, pak je sýr měkčí a jemnější. Podíl tuku se nevztahuje k hmotnosti sýru, ale k jeho sušině, protože během zrání sýr ztrácí vodu a mění se jeho hmotnost, ne však podíl sušiny. Podle podílu tuku se tak sýry dělí na:
Obsahují minimálně 65% t.v s.
Obsahují minimálně 55% t.v s.
Obsahují minimálně 45% t.v s.
Obsahují minimálně 35% t.v s.
Obsahují minimálně 25% t.v s.
Obsahují minimálně 15 % t.v s.
Obsahují méně než 15% t.v s.
Podle podílu vody v sýru je určována jeho tvrdost. Čím je podíl vody větší, tím je sýr měkčí. Pak se sýry dělí na:
Má nejvyšší podíl sušiny, obsahuje do 50% v.n.s., jeho doba zrání je od 3 měsíců do několika let, během doby zrání sýr ztrácí vodu (např. ementál, parmezán,…)
Obsahuje do 54% v.n.s., zraje rychleji a lépe se krájí (např. gouda, eidam,…)
Obsahuje do 62% v.n.s. (např. roquefort, tetilla,…)
Obsahuje do 73% v.n.s.
Obsahuje nad 73% v.n.s.
Pokud jde o spotřebu sýrů u nás, pak je v posledních letech opravdu vysoká. Dosáhla kolem 16 kg na osobu, z toho asi 10 kg se podílejí přírodní sýry, zbytek (6 kg) připadá na spotřebu tavených sýrů a tvarohů. I přesto, že nejsme na prvním místě v celkové spotřebě sýrů na světě, tak ve spotřebě tavených sýrů na osobu za rok je právě naše republika na místě prvním. Zřejmě i proto, že jde o levnou potravinu, snadno dostupnou, praktickou a dobře roztíratelnou.
Foto: Profimedia
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena