Nebo také řeřicha potoční. Pikantní tmavozelené listy řeřichy patří mezi nejzdravější salátovou zeleninu. Je bohatá na vitamín C a minerály, je velice málo kalorická. A právě v tyto dny, kdy nám začíná postní období, bychom si ji měli častěji dopřát.
Používají se z ní zelené listy jako salát, a kořen se připravuje dušený na másle s chlebem. Řeřicha se dříve přidávala do bramborového salátu a usekaná na vajíčka. Kdysi se dávala i do staročeských koblih, přidávala se do jídel, ne kvůli své chuti, ale kvůli zdraví, protože ji považovali za prospěšnou celému tělu. Řeřicha také patří do té skupiny potravin, která bojuje proti rakovině.
Spolu s brokolicí, kapustou, zelím a růžičkovou kapustou obsahují beta-karoten a vitamin C. které brání zhoubnému bujení. Lékaři dokonce zjistili, že pravidelné zařazení řeřichy a ostatních brukvovitých zelenin do stravy opravdu snižuje možnost rakoviny tlustého střeva. Také bylo zjištěno, že lidé, kteří jedí vůbec mnohem častěji tuto zeleninu nejsou téměř vůbec tomuto riziku vystaveni. Řeřichu, která roste divoce nikdy nesbíráme. Může být nositelem viru listerióza, i doma rostoucí řeřichu vždy pečlivě omýváme. V medicíně se řeřicha používá k léčení ledvinových nemocí a jaterních poruch.
Chutná podobně jako ředkvička a je snad nejlepší jen tak na chleba s máslem, v tvarohu nebo do salátů. Můžeme ji pěstovat celý rok v mističce s vlhkou buničinou na parapetu. Její chuť je tak výrazná, že přehluší chuť jiného koření! Je velikým zdrojem vitaminu C.
Zelný salát s karotkou a řeřichou
(doba přípravy 35 min)
(doba přípravy 45 min)
Dýňový krém s nočkem ze zakysané smetany, lanýžovým olejem a čerstvou řeřichou
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 15 min)
Rostlinné klíčky: Přírodní lék na jarní únavu
Věděli jste, že naklíčením fazolí mungo se zvýší obsah vitamínu C o více než 500 %? A víte, jak na to?
Foto: Shutterstock.com
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena