Ředkvičky se dají pěstovat ve sklenících po celý rok, lze si je i po celý rok zakoupit. Ale na jaře stejně chutnají nejlépe. Při nákupu by měla ředkvička mít svěží a zelené drobné listy, pevné a šťavnaté bulvičky.
Ředkvička je naší oblíbenou a zdravou kořenovou zeleninou s jemně štiplavou chutí, podobná ředkvi. Zemí původu je pravděpodobně některá ze zemí Blízkého Východu, možná i Japonsko. Největší pěstitelé jsou Číňané a Japonci. Existuje mnoho odrůd, které se liší velikostí, palčivostí, tvarem (kulaté nebo oválné) a nebo barvou slupky (červenou, červenobílou, bílou nebo černou). Narozdíl od ředkve mají ředkvičky jemnější chuť a menší bulvy. V chladničce vydrží ředkvičky maximálně 1 týden.
Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu. Dále obsahují vitamín C, velké množství kyseliny listové či selen. Ředkvička také obsahuje draslík, vápník, síru, karoten, kyselinu nikotinovou a vitamín B. Ředkvičky produkují i zdraví prospěšné hořčičné oleje. Ředkvička je výborná potravina při hubnutí, protože obsahuje velmi málo tuku a její kalorická hodnota je velmi nízká (80 kJ na 100 g). Ředkvičky jsou skvělou součástí zdravé diety v každém věku.
Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme zabránit rozmnožení bakterií a plísní a přemnožené kultury účinně likvidovat. Hořčičné oleje, produkované ředkvičkami fungují i v ústní dutině a v oblasti nosohltanu. Pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí rýmu a kašel. Ředkvičky jsou vhodnou stravou v době nachlazení a nemocí dýchacích cest. Pomáhají potlačovat infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.
Ředkvičky se obvykle pojídají čerstvé - syrové. Po omytí teplou vodou, kdy vynikne jejich jemně štiplavá chuť, je přidáváme do salátů, předkrmů nebo pomazánek. Různě zdobené a aranžované bývají ředkvičky také součástí obložených talířů a mís, nebo zeleninové oblohy hlavního pokrmu. Ředkvičky můžeme také tepelně upravovat, a to buď jako zeleninu do polévky nebo teplou zeleninovou přílohu k masu.
Přes všechny možné úpravy, které se vám nabídnou po zadání hesla "ředkvička" a hledat v receptech na naší hlavní stránce, si nejlépe ředkvičku vychutnáte na čerstvém, jemně máslem potřeném krajíci chleba, třeba jen mírně osoleném.
Lehký ředkvičkový salát
(doba přípravy 10 min )
Ředkvičkový salát se šunkou a křepelčími vejci
(doba přípravy 25 min )
Jarní ředkvičková pomazánka
(doba přípravy 10 min )
Smaženice z ředkviček podle Dominika Nováka
(doba přípravy 30 min )
Ředkvičkové pomazánkové máslo
(doba přípravy 35 min )
Vajíčkový salát s pečenými ředkvičkami
(doba přípravy 45 min )
Ředkvičky, levná a na pěstování nenáročná zelenina s jemně štiplavou chutí, která díky své nízkokalorické hodnotě nesmí chybět v jarním odlehčovacím jídelníčku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena