Polévka je grunt a zelňačka patří k nejlepším!
Zelňačka patří mezi klasiku české kuchyně. Je to polévka velmi sytá, voňavá a doslova vás postaví na nohy - po návratu z akce, kde se více popíjelo, ale také po náročné lyžovačce. Vydatná polévka zejména v zimním období nesmí chybět!
Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem
1) Na základ polévky si připravíme 1 kg uzených kostí, 2 - 3 velké brambory, 0,5 kg kysaného zelí a velkou cibuli. Dále budeme potřebovat tuk, sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list, mletou sladkou papriku, hladkou mouku a vodu.
2) Uzené kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit doměkka. Kosti vaříme asi 1 hodinu, až nám bude maso odpadávat od kosti. Uvařené kosti vyjmeme, necháme vychladnout a maso důkladně obereme.
3) Zelí scedíme, překrájíme a dáme vařit do vývaru z uzených kostí. Zelí vaříme 10 - 15 minut.
4) Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli a uvaříme doměkka. Brambory vaříme vždy zvlášť, nikdy je nepřidáváme k zelí, protože by nasály kyselost a nezměkly by.
5) K měkkému zelí přidáme obrané maso, vlijeme uvařené brambory i s vodou a společně povaříme. Zelňačku osolíme a opepříme, přidáme mleté nové koření a bobkový list. Zelňačku s uzeným masem krátce povaříme.
6) V tuto chvíli už jen zbývá zelňačku zahustit. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na oleji (sádle). Osmaženou cibulku zaprášíme mletou paprikou, promícháme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce hladké mouky. Stále mícháme. Přilijeme trochu horké vody, vznikne nám jíška, kterou přilijeme do zelné polévky.
7) Zelňačku necháme krátce povařit, stačí 5 - 7 minut. Pokud bychom chtěli zelňačku krémovější, přidáme kelímek zakysané smetany.
8) Zelňačku s uzeným masem nalijeme do misek nebo hlubokých talířů a podáváme s čerstvým chlebem. Nejlépe však chutná druhý až třetí den.
Jak naložit kysané zelí?
Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.