Hledáte recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika? Tradiční polévka z kysaného zelí skvěle zahřeje i zasytí. Co do ní všechno patří? Pojďte si ji připravit spolu s námi!
Zelná polévka, známá také jako zelňačka, kyselica nebo kapustnica, je oblíbená polévka ve středoevropské kuchyni. Její základ tvoří kysané zelí, které dodává polévce nakyslou chuť. Patří do ní také brambory, uzené maso nebo klobása, česnek a mletá paprika. V některých verzích zelňačky se přidává i smetana, která polévku zjemňuje, nebo vajíčko.
Zelňačka je oblíbená polévka pro svou sytost a skvělou kombinaci kyselé, slané a uzené chuti. V chladných dnech skvěle zahřeje a můžete ji uvařit i za pár korun.
Na zelňačku budeme potřebovat 500 g kyselého zelí, 2 - 3 brambory, 1 větší cibuli, 1 pikantní klobásu, kousek uzeného masa, 2 l vody, sůl a koření (celý barevný pepř, bobkový list, mletou sladkou papriku a celý kmín). Na zahuštění budeme potřebovat jíšku připravenou z kousku másla a hladké mouky, případne použijeme jíšku hotovou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.
Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory slijeme, vývar si ponecháme.
Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme.
Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme.
Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní.Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká!
Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory.
Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme.
Zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.
Recepty na zelňačku, které by vám neměly ujít:
Babiččina zelňačka s kysanou smetanou
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena