Čočková polévka je tradičním jídlem, který se v mnoha domácnostech připravuje na Nový rok. Podle lidových pověr symbolizuje čočka hojnost a štěstí, protože svým tvarem připomíná mince. Jak připravit výbornou klasickou čočkovou polévku a čím ji zahustit? Čtěte dál!
Základem klasické čočkové polévky je hnědá čočka, která se tradičně kombinuje s kořenovou zeleninou, jako jsou mrkev, celer a petržel. Čočková polévka se podává s pečivem nebo opečenými krutony.
Pokud chcete oslavit Nový rok ve znamení tradic a začít rok s dobrým jídlem, čočková polévka je tou správnou volbou. Je ale ideální kdykoli, kdy chceme rychle nasytit větší množství lidí nebo si dopřát sytou a levnou polévku. Poslouží jako vydatný oběd či večeře, ideální je v chladných dnech.
Na čočkovou polévku budeme potřebovat 1 velkou cibuli, 2-3 mrkve, 200 g čočky, 100 g slaniny, 1,5 - 2 l vody, jíšku nebo hrašku na zahuštění polévky, 3 - 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a majoránku.
K dozdobení budeme potřebovat pár plátků slaniny (nemusí být).
Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na kostičky.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, slaninu a restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
Přidáme nastrouhanou mrkev, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
Z čočky slijeme přebytečnou vodu a přidáme ji do hrnce.
Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zalijeme asi 1,5 l vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Po 3 hodinách namáčení stačí čočku vařit asi 30 minut.
Když je čočková polévka uvařená, podle potřeby ji zahustíme hotovou jíškou nebo hraškou (bezlepková směs ze zdravé výživy) a už jen krátce provaříme. Nakonec polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
Čočkovou polévku podáváme s plátkem opečené slaniny. Připravit si můžeme samozřejmě i vegetariánskou variantu - v postupu jednoduše slaninu vynecháme, polévka je stejně dobrá.
Další recepty na čočkovou polévku, které by vám neměly ujít:
Zdravý čočkový salát s pečenou zeleninou krok za krokem
Především v zimě bychom měli doplňovat vitamíny a nezapomínat na dostatečný přísun zeleniny i luštěnin. Skvělou variantou je tento rychlý salát z černé čočky s pečenou zeleninou.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena