Z dýně lze připravit řadu chutných pokrmů. Dnes se vrhneme na dýňové rizoto, které není vůbec suché a díky dýni získá i pěknou barvu. FOTORECEPT krok za krokem.
Na dýňové rizoto budeme potřebovat 2 hrnky rýže, 2 menší cibule, 1 svazek jarní cibulky, 1 menší dýni hokaido, 1 menší cuketu, 1 menší pórek, 3 - 4 stroužky česneku, 2 špetky kmínu, 1 - 2 lžičky libečku, 2 lžíce sojové omáčky, hrubou sůl a asi 4 lžíce olivového oleje.
Dýni omyjeme, ostrým nožem opatrně rozpůlíme, vydlabeme semínka a rozkrájíme na menší kostky.
Cibuli (klasickou) oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osmahneme ji na části oleje, přisypeme propláchnutou rýži, zalijeme vodou 1,5 cm nad rýži a podusíme doměkka. Nezpomeneme osolit. Rýže je hotová za 15 - 20 minut.
Pórek a jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na stejně velké kostky jako dýni.
Všechno dobře promícháme.
Použijeme zmíněný libeček, kmín a sůl. Můžeme přidat i jiné oblíbené bylinky.
Zeleninu na rizoto pečeme asi 35 minut na 200 °C za občasného promíchání.
Dáváme pozor, abychom ji nepřesolili.
Za rýži si započítáme asi 10 Kč, dýně, cuketa a ostatní zelenina nás přijde zhruba na 65 Kč, za koření, dochucovače a olej si započítáme 5 Kč. Čtyři porce dýnového rizota nás tak vyjdou asi na 80 Kč.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena