Mazanec je tradiční velikonoční pečivo, které můžete vykouzlit i s moderním pomocníkem - domácí pekárnou. Zkuste to, recept je opravdu povedený.
Jaro se vyznačuje nejen přípravou různých jarních salátů, pomazánek, ale také pečením. První na řadu přichází právě velikonoční pečivo, mezi které patří kromě beránků i mazance. A právě velikonoční pečivo má svou tradici, význam a velkou oblibu nejen u dětí, ale také u dospělých. Jeho příprava se může zdát náročná, ale zejména o Velikonocích je pro některé z nás nezbytná.
S ohledem na stále zvyšující se pracovní vytížení všech členů domácnosti se uchylujeme k maximálnímu využívání domácích pomocníků - nepostradatelných kuchyňských spotřebičů. Oblíbenými se stávají zejména domácí pekárny.
Přestože je velikonoční pečivo nabízeno snad ve všech obchodech - nadýchané, voňavé a lákavé - mnohem lákavější je připravit si ho v domácích podmínkách.
Jarní pečivo má mít kulatý tvar právě podle teplého slunce, mělo by se silně lesknout a dozlatova zářit, a tak proto se na Velikonoce pečou koláče, bochánky, koblihy a mazance.
Z domácí pekárny sice mazanec kulatý nebude, ale pokud se podaří jej připravit právě na velikonoční neděli, tak jeho vůně, která se při pečení bude šířit po celém bytě, a také jeho následná sladká chuť nechá zapomenout na správný tvar tohoto pečiva.
Mazanec tradičně připravujeme z kynutého těsta, do kterého se přimíchají ještě rozinky nebo kandované ovoce a nasekané mandle. Ale pozor, při pečení v domácí pekárně je postup odlišný oproti klasické přípravě kynutého těsta.
Nyní, když už víme, jaké zásady musíme při přípravě velikonočního mazance v domácí pekárně dodržovat, můžeme přistoupit k samotnému receptu. Můj osvědčený recept naleznete jako obvykle na Vaření.cz na následujícím odkazu.
Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )
Velikonoční buchty z domácí pekárny
(doba přípravy 1 hod )
Velikonoční beránek z piškotového těsta
(doba přípravy 45 min )
Velikonoční hnětýnky
(doba přípravy 1 hod )
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Foto: Stanislava S.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena