Recept na velikonoční hnízdo
1) Příprava surovin.
Na tmavý korpus si připravíme 150 g polohrubé mouky, 100 g čokolády na vaření, 80 g krupicového cukru, 30 g másla, 4 vejce a ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva.
Na světlý korpus budeme potřebovat 100 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 3 vejce a ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva.
Na dohotovení dortu si připravíme 2 smetany ke šlehání, 50 g nutely, 4 lžíce kakaa, 1 čokoládu na vaření, marmeládu a marcipánové, čokoládové či dražé ozdoby.
2) Nejprve si upečeme tmavý korpus. Máslo vyšleháme s 50 g cukru. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu a smícháme s máslem. Poté postupně zašleháme žloutky.
3) Z bílků ušleháme tuhý sníh a vyšleháme s 30 g cukru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a střídavě s částí sněhu vmícháme do čokoládové směsi. Přidáme zbylý sníh, který už jen zlehka vmícháme do těsta.
Tmavý korpus pečeme přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
4) Na světlý korpus vyšleháme změklé máslo s 50 g cukru. Přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
5) Do sněhu z bílků všleháme 50 g cukru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a stejně jako u tmavého korpusu střídavě s částí sněhu vmícháme do těsta. Nakonec přidáme zbylý sníh.
Světlý korpus pečeme 10 minut při 180 °C.
6) Tmavý vychladlý korpus překrojíme.
7) Na dohotovení dortu si připravíme smetanový krém.
Krém vyrobíme ušleháním smetany, do níž vmícháme nutelu a kakao.
8) Z horního dílu tmavého korpusu vykrojíme kolečko o velikosti námi požadovaného hnízda.
9) Spodní díl tmavého korpusu potřeme marmeládou a částí krému. Položíme na něj světlý korpus, který také potřeme marmeládou, částí krému a pokryjeme zbylým vykrojeným tmavým korpusem.
Celý dort potřeme zbylým krémem. Na vrchní tmavý korpus rozdělíme rozdrobenou odkrojenou část. Než si připravíme čokoládové hobliny, necháme dort v lednici ztuhnout.
10) Čokoládu na vaření rozpustíme, rozetřeme na pečící papír a necháme ztuhnout. Pak už jen nožem či škrabkou tvoříme hobliny, kterými ozdobíme natřený dort.
11) Takto připravené velikonoční hnízdo vyskládáme podle fantazie marcipánovými a jinými ozdobami.
Velikonoční dort a finanční náročnost
Korpusy upečeme za 56 Kč. Krém a marmeláda nás vyjde na 86 Kč. Nejdražší položku tvoří ozdoby na dohotovení dortu, za které si započítáme asi 80 Kč. Velikonoční hnízdo nás tak vyjde přibližně na 222 Kč.
Tipy redakce na další velikonoční pochoutky
Babiččin velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )
Velikonoční piškotový beránek
(doba přípravy 1 h 30 min )
Velikonoční zajíček
(doba přípravy 1 hod )
Velikonoční perníčky od Marušky
(doba přípravy 2 hod )
Domácí velikonoční jidáše
(doba přípravy 2 hod )
Rychlé jehněčí kotletky s omáčkou
(doba přípravy 25 min )