Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce vařeného. Pojďme se naučit uvařit vejce natvrdo správně. Jak na to, aby byl žloutek krásně žlutý?
Vejce uvařená natvrdo slouží jako skvělý doplněk hlavních jídel. Jde o významný zdroj bílkovin, který má schopnost zasytit. Navíc báječně chutná.
-> Klasika studené kuchyně: Vajíčková pomazánka vždycky mizí rychle
Před vařením si přichystáme následující suroviny a kuchyňské náčiní: hrnec odpovídající velikosti, aby nebyl zbytečně velký. Přichystáme si přiměřené množství vody, aby vejce byla lehce potopena, avšak aby vody nebylo zbytečně moc, dále sůl a jehlu na propíchnutí vajec. Stejně, jako u vaření vajec na hniličku, vejce na širším konci propíchneme, aby nepopraskala.
Vodu v hrnci osolíme a přivedeme k varu.
Do vroucí vody opatrně vložíme vejce. Vaříme podle velikosti od 8 do 10 minut. Poté vejce vyjmeme a ochladíme. Pouze v případě, že je podáváme ke snídani, tak je neochlazujeme a servírujeme teplé.
Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat, případně využít do dalších receptů. Velmi chutnou svačinou je například chleba s máslem a vejcem natvrdo nakrájeným na plátky.
Pro lepší chuť použijeme bylinkovou sůl.
Pošírované vejce krok za krokem
Vejce na hniličku krok za krokem
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Mleté maso v nejlepší podobě: Recept na skotská vejce krok za krokem
Skotská vejce jsou vejce obalená v mletém mase, strouhance a následně smažená či pečená v troubě. Někdo je zná pod označením pštrosí vejce. Dnes si je připravíme krok za krokem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena