Vejce vařená „na hniličku“ jsou ideální volbou pro milovníky krémového žloutku. Bílek vařeného vajíčka je pevný, ale žloutek zůstává vláčný a sametový. Jak taková vajíčka připravit?
Vejce na hniličku - tedy uvařená tak, že žloutek není suchý a drobivý - se hodí k většině pokrmů, kde bychom použili vejce na tvrdo.
Vejce před vařením vyndáme alespoň 20 minut předem z lednice. Na vaření si připravíme přiměřeně velký hrnec a nalijeme do něj vodu. Vodu osolíme lžičkou soli.
Aby vejce při vaření neprasklo, je ideální jej před vařením propíchnout. Existuje na to speciální šikovný pomocník, ale stejně dobře můžete použít jehlu nebo špendlík.
Vejce propichujeme na spodní (širší straně) tenkým vpichem.
Osolenou vodu přivedeme k varu za pomoci polévkové lžíce do ní vejce vložíme.
Vejce na hniličku vaříme 7-9 minut, řídíme se velikostí vejce. Po uplynutí doby vaření vejce vyjmeme a dáme zchladit, abychom ho mohli oloupat.
Pro lehčí odloupnutí skořápky lze vejce trošku naklepnout a rychle jej ponořit do studené vody.
Míchaná vejce se smetanou
(doba přípravy 15 min )
Pštrosí vejce z mletého masa
(doba přípravy 45 min )
Červená velikonoční vejce
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vaječná omeleta plněná špenátem
(doba přípravy 45 min )
Vaječná tlačenka s česnekem
(doba přípravy 35 min )
Pokud chceme dosáhnout dokonalého výsledku, měli bychom vařit pouze čerstvá vejce, a to přibližně do čtrnácti dnů od snesení, která byla po celou dobu skladována v chladu. Vejce by měla být označena EU kódem, podle kterého poznáme jejich původ.
0 - vejce z ekologických chovů, tato vejce jsou nejdražší a nejkvalitnější
1 - vejce od slepic z volného výběhu
2 - vejce z halového chovu s podestýlkou
3 - vejce z klecového chovu slepic, ta jsou nejlevnější
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena