Italský dezert panna cotta
Smetanový dezert panna cotta má mnoho obměn. Základem je želatina a smetana, pro vůni vanilkový lusk. Ovocnou omáčku můžeme připravit nejen z malin, jahod a borůvek, my zvolili rybíz. Ovoce lze použít čerstvé i mražené.
Recept na dezert panna cotta s rybízovým přelivem krok za krokem
1) Na dezert panna cotta si připravíme 3 plátky čiré želatiny, 250 ml smetany na vaření, 250 ml smetany ke šlehání, 1/2 ks vanilkového lusku a 30 g cukru krupice.
2) Nejprve necháme nabobtnat želatinu v malém množství studené vody, dokud nezměkne. Smetany nalijeme do hrnce.
3) Smetanu doplníme o vanilkový lusk, cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vanilku odstraníme.
4) Do smetanového krému přidáme nabobtnalé želatinové plátky a pomalu vaříme, dokud se želatina nerozpustí.
5) Na ovocný přeliv si připravíme asi 200 g rybízu, 2 - 3 lžíce medu a čerstvou mátu.
6) Rybízové kuličky vhodíme do mixéru a rozmixujeme.
7) Poté propasírujeme přes sítko nebo plátýnko a rybízovou šťávu společně s medem prohřejeme.
8) Připravíme si skleničky nebo formičky a směs na dezert panna cotta do nich rozdělíme.
Dáme vychladnout do ledničky, dokud směs neztuhne, nejlépe na 24 hodin.
9) Dezert panna cotta přelijeme ovocnou omáčkou, dozdobíme kuličkami rybízu a lístkem čerstvé máty. Můžeme ještě pokapat hustou smetanou na dozdobení.
10) Jemný dezert panna cotta podáváme při nejrůznějších slavnostních příležitostech.
Vanilková Panna Cotta s polevou
(doba přípravy 1 h 15 min )
Pikao tiramisu
(doba přípravy )
Čokoládový dezert s jahodami
(doba přípravy 45 min )
Jemný kokosový dezert
(doba přípravy 30 min )