Vyzkoušejte jeden z nejjednodušších receptů na přípravu skvělé ryby z českých řek.
Na vlastní přípravu receptu budeme potřebovat většího pstruha o váze 40 - 50 dkg a délky asi 36 cm. V případě menších ryb je nutné volit přiměřené množství dalších surovin. Připravíme si i alobal na pečení.
Další suroviny
Mrkev 2 ks, cibule 2 ks, česnek 3 stroužky, zelená nebo červená paprika 1 ks. Olivový olej ½ dl, máslo 2 lžíce, provensálské bylinky 1 lžíce, sůl, drcený kmín, 2 snítky rozmarýnu.
Před tepelnou úpravou si očistíme a nakrájíme mrkev a česnek na plátky, cibuli přepůlíme a nakrájíme na proužky, stejně tak i papriku. Pstruha očistíme a prosolíme.
Na větší plát alobalu (volíme podle velikosti ryby tak, aby šla i se zeleninou dobře zabalit) nalijeme trochu olivového oleje. Přidáme ¾ nakrájené mrkve, cibule a papriky. Nezapomeneme na česnek a rozmarýn.
Na zeleninu položíme pstruha a posypeme ho zbývající zeleninou. Polijeme trochu olivovým olejem a přidáme kousky másla.
Obsah zabalíme do alobalu, kraje dobře utěsníme. Pokud je třeba, přidáme další vrstvu alobalu a znovu kraje dobře utáhneme.
Zabaleného pstruha se zeleninou v alobalu přendáme do hlubšího pekáčku, je možné použít i hluboký plech na pečení. Pstruha vložíme do trouby a pečeme max. 45 minut při teplotě 180 °C. Lze použít pečení na horký vzduch.
Po vyndání z trouby necháme pokrm mírně odpočinout (asi 2 minuty).
Opatrně rozděláme alobal a pokrm servírujeme na talíř. Zeleninu, odebereme pstruha a vše přelijeme vzniklou vypečenou šťávou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Pokud si ryby nemůžeme dopřát z vlastního lovu, pak nás čerstvý pstruh v uvedené váze vyjde na 92 - 115 Kč (od cca 230 Kč / kg). Za mrkev, cibuli, česnek a bylinky včetně soli, kmínu si započítáme asi 15 Kč, za papriku 11 Kč a za olej, máslo 10 Kč. nás vyjde na max. 151 Kč.
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena