Recept na pravý ukrajinský boršč - hustou polévku se spoustou zeleniny a masem. Je velmi sytá, zahřeje a skvěle chutná. Polévku se naučíme krok za krokem.
Na boršč budeme potřebovat tyto suroviny: 300 - 400 g hovězího i vepřového masa (může být jeden druh i mix), 1 - 2 červené řepy, 1/3 - 1/2 hlávky bílého zelí, 2 - 3 brambory, 1 velkou cibuli, 1 - 2 mrkve, 1 petržel, 2 papriky, 2 rajčata. Na dochucení si připravíme 2 - 3 stroužky česneku, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžíci octa, 1 lžičku cukru, bobkový list, nové koření, celé kuličky černého pepře, sůl, mletý černý pepř. Nezapomene také na olej, kysanou smetanu a čerstvou petrželku.
Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky.
Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky.
Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena