Dýňové polévky patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
Na polévku si připravíme 1 máslovou dýni, 2 středně velké cibule, 2 - 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany na vaření, 1 špetku muškátového oříšku, 1 špetku kmínu, sůl, mletý barevný pepř a asi 2 lžíce olivového oleje.
Budeme potřebovat 700 g čisté váhy.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky.
Přivedeme k varu a jen krátce (2 - 3 minuty stačí) povaříme.
Polévka dobře chutná také s bylinkovými krutony, opraženými dýňovými semínky a lupínkem parmazánu.
Největší položkou je samozřejmě dýně, ta nás vyjde asi na 40 Kč. Smetana nás bude stát asi 10 Kč. Za cibuli s česnekem, olej a veškeré koření si započítáme 15 Kč. Čtyři porce polévky z pečené dýně nás tak vyjdou zhruba na 65 Kč.
Další recepty na dýňové polévky
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena