
Dýňové polévky patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.
Na polévku si připravíme 1 máslovou dýni, 2 středně velké cibule, 2 - 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany na vaření, 1 špetku muškátového oříšku, 1 špetku kmínu, sůl, mletý barevný pepř a asi 2 lžíce olivového oleje.

Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme a část se semínky vydlabeme. Dýni nakrájíme na plátky nebo měsíčky.
Budeme potřebovat 700 g čisté váhy.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky.

Dýni vsypeme do pekáčku, přidáme cibuli s česnekem.

Směs zasypeme solí, pepřem a zalijeme olivovým olejem.

Dýni pečeme na 200 °C asi 30 minut, až je měkká. Občas promícháme.

Pečenou dýni přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme kmín a muškátový oříšek.
Přivedeme k varu a jen krátce (2 - 3 minuty stačí) povaříme.

Polévku z pečené dýně tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.

Nakonec do dýňové polévky přilijeme smetanu, promícháme, prohřejeme a můžeme podávat.

Polévku z pečené dýně podáváme horkou, můžeme ji dozdobit smetanou a zelenou bylinkou.
Polévka dobře chutná také s bylinkovými krutony, opraženými dýňovými semínky a lupínkem parmazánu.

Recepty, které se mohou hodit:
Dýňový krém s kokosovým mlékem a kari
Krémová dýňová polévka s opraženými dýňovými semínky
Proč je pečená dýňová polévka největší hit letošního podzimu?
Dýňová polévka si rychle získala české jazýčky. Postup přípravy totiž není striktní a možnosti, jak polévku uvařit, jsou nekonečné. Zkuste letos polévku z pečené dýně či s miso pastou nebo kari a dalšími nápady!
Dýňovou polévkou zahřejete i zasytíte rodinu. Snese spoustu variací a chutná i malým dětem
Receptů na dýňovou polévku existuje celá řada a všechny mají něco do sebe - ať do nich použijeme smetanu nebo kokosové mléko. Dokonce ani nutně nepotřebujeme dýni hokkaido, i když s ní je příprava polévky nejjednodušší.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena