Listové těsto jako slavnostní pohoštění
Listové těsto se k pečení chuťovek a nejrůznějšího slaného pohoštění přímo nabízí. Těsto můžeme použít k plnění, na záviny, rolky, ale stačí těsto i jen tak nakrájet na tyčinky a posypat semínky či kořením. Efektně vypadají i mini pizzy. My si dnes připravíme plněné listové škebličky s plísňovým sýrem. Náplně můžeme různě obměňovat a použít jiné druhy sýrů, šunku, podušené houby, zeleninu a mleté masové směsi.
Recept na listové škebličky krok za krokem
1) Na recept si připravíme 1 balíček listového těsta v plátu, rajčatové pyré, plísňový sýr, 1 lžičku oleje, oregano a sůl. Dále budeme potřebovat vejce na potření, hrubou sůl a lněné semínko na ozdobu.
2) Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozpálíme trochu oleje a cibulku dozlatova osmažíme. Poté zalijeme rajčatovým pyré a necháme probublat. Osolíme a ochutíme oreganem. Provaříme tak, aby nám pyré zhoustlo. Pyré můžeme nahradit rajským protlakem.
3) Plísňový sýr nastrouháme na jemném struhadle (niva, gorgonzovala apod.)
4) Listové těsto rozbalíme a vykrájíme kolečka. Kolečko umístíme do tvořítka na škebličky a začneme plnit. Do středu dáme lžičku rajčatové omáčky a asi lžičku sýra.
5) Ze zbytku těsta vykrájíme malá srdíčka nebo jiné tvary.
6) Strany tvořítka překlopíme k sobě a pevně přitiskneme, aby nám náplň během pečení nevytekla. Takto vytvoříme asi 15 listových škebliček.
7) Listové škebličky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Škebličky potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe vykrojený tvar (srdíčko) a i to potřeme vajíčkem. Plněné listové škebličky posypeme hrubou solí, lněným semínkem apod.
8) Troubu předehřejeme na 220 °C a připravené listové škebličky do trouby vložíme. Pečeme asi 5 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut, až nám škebličky zezlatoví.
9) Plněné listové škebličky jsou dobré teplé i studené. Podáváme je jako slanou chuťovku k pivu či vínu.
Vyzkoušejte také:
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Křehké listové se sýrem
(doba přípravy 45 min )
Slané listové jednohubky
(doba přípravy 25 min )
Vepřové závitky v listové kapse
(doba přípravy 1 h 15 min )