Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.
Pečená kachna se zelím a knedlíky platí za ikonický pokrm české kuchyně. Tato kombinace se často objevuje na svátečních stolech a je považována za vrchol českého kulinářského umění. Kořeny pečené kachny se zelím sahají do české aristokratické kuchyně.
-> Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Budeme potřebovat: 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení.
Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou.
Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl.
Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme.
Připravenou kachnu vložíme do pekáčku.
Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby.
Budeme potřebovat: 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření - ocet, cukr krupici, sůl a pepř.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Hlávkové zelí zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky.
Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji.
Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut.
Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru.
Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí).
Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku.
Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež.
Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Recepty na kachnu, které by vám neměly ujít:
Posvícenská pečená kachna v pivní marinádě
Pomalu pečená kachna téměř bez práce
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Správně pečená husa však není vůbec nijak složitá záležitost. Má kromě jiných jedno velice důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla, ale přitom ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. Co tedy vlastně dodržovat a na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla nejen na pohled dokonalou ozdobou sváteční tabule, ale taky pochoutkou, na kterou dlouho nezapomenete?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena