Recept na obrácený pomerančový koláč
1) Příprava surovin.
Na pomerančový koláč budeme potřebovat 180 g ricotty, 150 g mandlové mouky, 120 g krupicového cukru, 120 g másla, 70 g třtinového moučkového cukru, 30 g kukuřičné mouky, 3 vejce, 2 velké šťavnaté pomeranče, 1 lžíce vody, ½ lžičky mořské soli a marmeládu na potření.
2) Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem.
3) Do mísy nasypeme cukr krupici a nastrouháme kůru z obou pomerančů.
4) Třtinový cukr smícháme s vodou.
Vznikne hustá hmota, kterou rozetřeme na pečící papír. Pokud nám to nepůjde, můžeme ještě lehce naředit vodou.
5) Pomeranče rozkrojíme na poloviny.
Jednu polovinu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na rozetřenou cukrovou hmotu. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu.
6) Cukr krupici a pomerančovou kůru vyšleháme s máslem. Po jednom zašleháme žloutky. Poté přidáme ricottu a pomerančovou šťávu.
7) Do těsta zapracujeme obě mouky a sůl. Nakonec opatrně vmícháme sníh vyšlehaný z bílků.
8) Těsto rozetřeme na plátky pomerančů ve formě.
Dáváme si pozor, abychom je nepřeházeli. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
9) Upečený pomerančový koláč necháme částečně vychladnout a poté jej převrátíme, opatrně vyklopíme z formy a odstraníme pečící papír.
Marmeládu rozehřejeme a potřeme jí povrch koláče. Získá tak lákavě lesklý vzhled. My jsme použili z části rybízovou a z části pomerančovou domácí marmeládu.
10) Obrácený pomerančový koláč s ricottou necháme vychladit a poté jej nakrájíme na porce.
Koláč můžeme dozdobit šlehačkou nebo ricottou, kterou jsme při pečení nespotřebovali.
Pomerančový koláč a finanční náročnost
Za mouky, cukr a máslo dáme 80 Kč. Za ostatní suroviny zaplatíme zhruba 45 Kč.
Obrácený pomerančový koláč nás tak vyjde na cca 125 Kč.