Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
Připravíme si 500 g žlutého půleného hrachu, 2 l vody, 2 menší cibule, 30 g másla, sůl. Podle chuti můžeme přidat trochu pepře, bylinek a smetanu na vaření.
Jako přílohu zvolíme chléb, sterilované okurky a hlavně opečené párky (klobásky).
Tento hrách má výhodu, že se nemusí předem namáčet.
Poté hrách osolíme a vaříme dalších 15 minut doměkka. Uvařený hrách scedíme a vývar si ponecháme stranou.
Kdo chce, přidá trošku smetany na zjemnění, ale nemusí být. Hrachovou kaši podle chuti přisolíme. Lze přidat i trochu pepře, majoránky, libečku, někdo si kaši rád dochutí i česnekem.
Půl kila žlutého půleného hrachu nás bude stát okolo 20 Kč (v bio kvalitě 40 Kč). Cibule nás vyjde asi na 3 Kč, máslo na 5 Kč, za ostatní suroviny k dochucení započítáme zhruba 5 Kč, za smetanu také. Nejvíce si připlatíme za párky, které nás vyjdou kolem 60 Kč, chléb na 10 Kč, sterilované okurky (nebudou-li z vlastních zásob) asi na 20 Kč. Recept na hrachovou kaši pro 4 osoby i s přílohou nás tak vyjde na 128 Kč.
Další výborné a levné recepty, ve kterých je základní surovinou hrách
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena