Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Na kulajdu budeme potřebovat 1 l světlého kuřecího vývaru, 200 g čerstvých nebo sušených hub, 4 větší brambory, 1 kelímek smetany ke šlehání, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 - 3 lžíce octa, 1 svazek kopru, sůl, cukr a pepř podle chuti. Přidáme i kousek másla na orestování hub.
Vyzkoušejte také recept na skvělou zelňačku s klobásou, uzená masem a špetkou mleté papriky
Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké.
Kulajdu dobře promícháme a znovu přivedeme k varu. Krátce povaříme a máme hotovo. Nakonec vmícháme nasekaný kopr.
Vyzkoušejte také recept na přípravu ztraceného vejce
Za houby a brambory si započítáme 40 Kč, za smetanu, kopr, máslo, mouku a veškeré koření a dochucovače započítáme přibližně 40 Kč, vývar použijeme třeba z předešlého dne. 4 vejce nás vyjdou na 12 Kč. Čtyři porce kulajdy i se ztraceným vejcem nás tak vyjdou asi na 92 Kč.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena