Vyzkoušejte recept na moc dobrou bramborovou polévku s houbami. Je levná, rychlá, zasytí a zahřeje. Na houbovou bramboračku lze použít houby čerstvé i sušené.
Na houbovou bramboračku si připravíme 1/2 kg brambor, 3 - 4 menší mrkve, 1 menší misku sušené zeleniny na polévku (případně 3 lžíce nakrájeného čerstvého celeru a 2 lžíce čerstvé petržele), 1 velkou cibuli, 1 misku sušených hub, 1 - 2 lžičky majoránky, 1 lžičku celého kmínu, 1 lžičku sušeného libečku, 2 - 3 stroužky česneku, 3 - 4 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky. Nezapomeneme také na sůl a barevný pepř.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele).
Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky.
Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky.
Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.
Za brambory, ostatní zeleninu, koření, olej a hladkou mouku si započítáme zhruba 35 Kč. Houby si při troše štěstí přineseme z lesa. 4 - 5 porcí polévky si tak připravíme opravdu za pár korun.
Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí jarní jídelníček.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Bramboráky na pět způsobů: Klasické, plněné uzeným i pečené v troubě
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena