Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Receptů na švestková povidla existuje mnoho. Rozdíly jsou v postupu i použitých ingrediencích. Někdo sladí, jiný používá tak přezrálé švestky, že cukru není potřeba. K okyselení povidel se používá nejen citronová šťáva, ale také dobrý vinný ocet. Povidla lze dochutit namletým kořením (badyán, skořice a hřebíček). A to nejdůležitější, při vaření se povidla pravidelně a často promíchávají, druhou možností je vařit povidla bez míchání, třetí variantou je rozpečení švestek v troubě. Od toho se odvíjí také samotná úprava švestek, které se jen překrájí na kousky a v druhém případě umelou na masovém mlýnku.
U přezrálých švestech ani není potřeba, jinak počítáme zhruba 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Komu by přišla povidla při tomto množství kyselá, přidá cukru více.
Z každého bude stačit 1 - 2 špetky, abychom povidla jen lehce ovoněli.
My použili na 1,5 kg švestek 1 větší citron a 100 g cukru.
Pro větší trvanlivost kápneme na povrch povidel trochu rumu. Po vychladnutí by se nám měl na povrchu vytvořit škraloup.
Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít 2 větší sklenice povidel.
Velmi hustá povidla časem ztvrdnou, taková musíme před použitím rozvařit s trochou vody.
Tentokrát přidáme ještě jeden recept navíc, pokud by se vám zdála příprava povidel se stálým promícháváním příliš složitá. Připravíme si 1,5 kg vypeckovaných švestek, 250 g cukru a 125 ml vinného octa. Švestky omyjeme, vypeckujeme a dáme do velké mísy. Zasypeme je cukrem, zalijeme octem a necháme 24 hodin uležet. Druhý den dáme povidla vařit, tentokrát ale nesmíme míchat. Vaříme hodinu prudce, pak teplotu zmírníme a bez míchání a ochutnávání vaříme dalších 5 hodin pod poklicí. Dodržíme-li toto pravidlo, nebudou se nám povidla připalovat ani stříkat. Hotová povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme lžící rumu, lžičkou skořice a můžeme naplnit do sklenic, uzavřít víčky, otočit dnem vzhůru a nechat do rána vychladnout. Švestková povidla podle receptu bez míchání jsou téměř bez práce a chutnají opravdu skvěle!
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost
Švestky jsou výborné nejen čerstvé, ale i sušené a zavařené. V domácnosti je máme vždy po ruce. Podle expertů mohou být švestky užitečné i při ochraně organismu.
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena