Recept na výborný krémový likér připomínající Baileys. Domácí likér v ozdobné lahvi a s ručně psanou etiketou může být originálním dárkem třeba k Vánocům.
Na domácí Baileys budeme potřebovat 2 slazená kondenzovaná mléka (Salko), 500 ml rumu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 500 ml mléka, 1 karamelový pudinkový prášek a 1 balíček vanilkového cukru.
Plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni zahříváme až k varu cca 2-2,5 hodiny. Salko během vaření zkaramelizuje. Horké plechovky necháme zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
Do hrnečku odebereme asi 1/2 dl mléka, vsypeme karamelový pudinkový prášek a dobře rozmícháme. Směs vlijeme do rozehřátého mléka a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Uvařený pudink necháme vychladnout, často mícháme, aby se na pudinku nevytvořil škraloup.
Zkaramelizované salko dáme do mísy, přidáme smetanu pokojové teploty a vychladlý pudink. Směs dobře promícháme a nakonec vlijeme rum. Nyní můžeme domácí Baileys prošlehat, abychom získali hladkou a jemnou konzistenci likéru.
Hotové domácí Baileys plníme do lahví a podáváme dobře vychlazené, ideálně s ledem.
Za dvě plechovky Salka si započítáme 90 Kč, za rum cca 120 Kč, za ostatní suroviny 30 Kč. Zhruba 2 l domácího Baileys nás tak vyjde na 240 Kč.
Domácí vánoční likéry a jedlé dárky – nezapomeňte na ně ani letos!
Domácí likéry už jaksi patří k vánočním tradicím, stejně jako třeba pečení cukroví nebo výroba domácích vánočních dekorací. Po domácku vyrobené likéry s chutí a vůní Vánoc jsou navíc samy o sobě skvělým dárkem. Zkuste i vy letos potěšit své blízké lahvinkou tohoto lahodného sladkého moku vyrobeného s láskou!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena