Nastala sezóna chřestu. Je tedy na čase vyzkoušet předkrm z chřestu v kombinaci s jemnou holandskou omáčkou.
Na 3 porce si připravíme 4 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 100 g přepuštěného másla, citronovou šťávu, 500 g chřestu, 6 plátků anglické slaniny, olej na opečení slaniny, sůl a případně i pepř.
Máslo pomalu rozpustíme v hrnci se silným dnem a na mírném plameni jej necháme probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je třeba odebírat a na dně se bude srážet syrovátka. Jakmile zůstane na hladině jen čistý tuk zlatavé barvy a přestane se tvořit pěna, hrnec stáhneme z ohně a necháme lehce vychladnout. Nakonec máslo přecedíme nejlépe přes 3 vrstvy plátýnka, čímž se zbavíme syrovátky usazené na dně.
Pokud si na tento krok netroufáme, můžeme jej vynechat a použít obyčejné máslo, případně lze koupit už hotové přepuštěné máslo.
Vyzkoušejte také recept na skvělou polévku ze zeleného chřestu
Rozdělíme jej na 3 části, které svážeme provázkem. Vložíme jej do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Stačí zhruba 2 - 5 minut.
Vyzkoušejte také recept na Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem
Do většího kastrůlku nalijeme asi 2 cm vody a zahříváme, dokud nezačne lehce bublat. Voda by neměla vařit. Poté do menšího kastrůlku přidáme 4 lžíce bílého vína a lehce jej prohřejeme.
Přidáme žloutky a za neustálého šlehání je zahříváme. Teplota by neměla přesáhnout 65 °C, aby se žloutky nesrazily, ale naopak jen lehce zhoustly. Toho docílíme jednoduchým trikem. Stačí vždy na chvíli sundat kastrůlek z plotny, chvíli šlehat bez zahřívání a poté opět vrátit nad vodní páru. Tento postup opakujeme zhruba 3 minuty, během kterých nepřestáváme žloutky šlehat.
V tomto případě vždy počkáme, až se část másla rozpustí a až poté přidáme další část.
Chřest ve slanině s holandskou omáčkou můžeme podávat jako předkrm, ale s brambory také jako lehkou večeři.
Zelený chřest nás vyjde na 60 Kč, anglická slanina asi na 10 Kč. Za holandskou omáčku si započítáme zhruba 25 Kč. Tři porce chřestu ve slanině s holandskou omáčkou nás vyjdou přibližně na 95 Kč.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena