Vyzkoušejte si připravit krok za krokem texaskou specialitu - pikantní pokrm chilli con carne, kde kromě hovězího a zeleniny užijeme i pořádnou dávku koření a chilli papriček.
Na chilli con carne si připravíme 500 g nahrubo mletého hovězího masa, 1 plechovku rajčat, 1 plechovku červených fazolí kidney, 2 červené cibule, 2 - 3 stroužky česneku, 2 - 3 středně velké mrkve a 0,5 l hovězího vývaru.
Dále budeme potřebovat 2 lžíce olivového oleje, 1 kousek celé skořice, 2 chilli papričky, 1 lžičku mletého chilli, 3/4 lžičky mleté uzené papriky, 2 špetky mletého římského kmínu, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a sušené oregano. Pro zvýraznění chuti použijeme 2 čtverečky hořké čokolády (70 % kakaa a více).
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm 1 minutku restujeme. Přidáme mrkev a znovu pár minut restujeme za častého míchání. Mrkev nám cca po 5 minutách zezlátne a změkne.
Maso opékáme do zezlátnutí a vypaření veškeré tekutiny.
Chilli con carne osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Maso dusíme za občasného promíchání cca 60 - 80 minut na mírném plameni. Omáčka nám přiměřeně zhoustne.
Za maso si započítáme 80 Kč, za sterilovanou a čerstvou zeleninu zhruba 70 Kč, koření a ostatní suroviny nutné k přípravě nás vyjdou zhruba na 30 Kč. Čtyři porce chilli con carne nás tak vyjde na 180 Kč.
Další recepty krok za krokem najdete pěkně pohromadě zde
Zbylo vám maso od oběda? Užijte ho v dalších receptech
Zbylo vám pečené kuřecí maso z předešlého oběda? Nevíte, co s pár kousky uzeného nebo trhaného vepřového masa? Zkuste užít suroviny do dalších pokrmů, ušetříte a dobře si pochutnáte.
Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce
Jistě souhlasíte, že na vaření během pracovního týdne moc času nezbývá. Rychlost je v tomto případě na prvním místě, ale i tak vám v žaludku nemusí skončit obložená bageta a majonézový salát s rohlíkem. Inspirujte se našimi recepty a připravte si do práce třeba zeleninový kuskus, špaldoto a chutné rizoto.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena