Pokud už jste přejedeni houbových omáček, polévek a smaženic, zkuste houby s octem. Naučíme vás to od samého výběru hub, čištění až po různě ochucené nálevy až po samotné zavařování.
Nakládané houby se perfektně hodí jako doprovod ke slaným pokrmům jako jsou třeba tradiční šunkofleky, francouzské brambory nebo rizoto.
Skvěle chutnají jen tak, třeba jako součást obložených talířů. Použít je však můžeme třeba do kulajdy nebo jiné houbové polévky či houbového guláše. Houby v octě jídlo zároveň i okyselí.
Záleží na struktuře a pevnosti houby. Nakládané houby jsou nejlepší, když jsou pevné na skus. Můžeme je doplnit zeleninou a kořením.
Houby před zavařováním dáme do cedníku a opláchneme studenou vodou, očistíme od hlíny a jiných nečistot.
Očištěné houby nejdříve předem povaříme. Stačí 10 až 15 minut v osolené vodě.
Jinak chutnají naložené václavky, jinak dubáky. S nálevem je to stejné, jako s každou oblíbenou pochutinou – někdo ho rád sladší, jiný kyselejší, někdo přidává chilli pro pikantnost.
Na základní sladkokyselý nálev budeme potřebovat:
1,5 l vody
3 dl octa
70 g cukru krystal
špetku soli
V tmavé a chladné spíži nám nakládané houby vydrží až do další sezóny. Zavařené houby podáváme jako chuťovku a přílohu k masu, při vaření do polévek či omáček a jako skvělý doplněk k salátům.
Recepty na nálev, které by vám neměly ujít:
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena