Francie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
Nejen dokonalé křupavé bagety jsou ve Francii oblíbeným druhem pečiva. Tak jako je v Itálii populární pizza, tak ve Francii má největší ohlas francouzský slaný koláč známý pod názvem quiche (čti "kiš").
Nejznámější je quiche Lorraine, lotrinský slaninový koláč, jež se dříve pekl z chlebového těsta, podobného těstu kynutému. Dnes se peče z těsta křehkého a plní se smetanou, vejci a slaninou.
Tvar a výška quiche je dnes již také dosti odlišná. Dříve se pekl plochý koláč na plech a krájel se na čtverce či obdélníky. Dnes se peče v koláčové formě a jeho náplně můžeme obměňovat podle chutí i možností. Upéct tak můžeme třeba pórkový, šunkový, brokolicový, houbový či špenátový quiche.
Jak připravit během 40 minut francouzskou pochoutku?
Budete potřebovat:
Chcete-li si práci zjednodušit, použijte místo křehkého těsta kupované těsto listové. Výsledek stejný rozhodně nebude, ale i s listovým těstem připravíme chutnou večeři nebo svačinu.
Zkuste místo slaniny použít uzeného lososa, šunku, cuketu nebo třeba rajčata.
Francouzi jsou pověstní svým gurmánstvím a etiketou stolování. Je to družný a společenský národ, jehož obyvatelé se často a rádi scházejí v hospůdkách, restauracích a kavárnách, jichž je po celé zemi nespočetné množství, byly a jsou považovány za centrum společenského a uměleckého života, kde se scházejí i ti nejobyčejnější lidé.
-> Nezvyklá příprava, dokonalá chuť: Jak připravit odpalované těsto?
Procházíte-li francouzskými městskými uličkami, lákají vás na každém rohu roztomilé a voňavé pekárny a cukrárny. Nádherné čerstvé croissanty, eclairs z odpalovaného těsta, makronky a různé varianty slaného pečiva jsou součástí jejich výloh.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Koláč se sýrovo-cuketovou náplní
Slaný koláč se smetanou a zeleninou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena