Profesionální kuchaři usedají ke stolu a servírují nejen sebevědomá jídla, ale i ostré názory. V menu se objeví tlačenka z krabice, koprová omáčka bez kopru, domácí lanýže i nečekané kuchyňské zkratky. Dojde i na tanec, staré kuchařky a příchod tajemného hosta v masce. Tenhle týden v Prostřeno! rozhodně nebude chutnat obyčejně.
Profesionální kuchaři ve své vlastní kuchyni – to je něco jiného než pod tlakem v restauraci. Tentokrát mají možnost ukázat, co sami považují za nejlepší. Kombinují oblíbené triky, osvědčené recepty i odvážné experimenty.
Každý z nich má jiný přístup a jiný styl, ale u jednoho stolu je spojuje chuť vítězit. Bude se hodnotit tvrdě a nekompromisně, nebo mezi soutěžícími zavládne kolegiální pohoda?
-> Prostřeno: Když vaří umělkyně. Které bylo při vaření nejvíc do zpěvu?
Jako první se do vaření pustí Libor Kovačka, kterého diváci mohli zahlédnout v jiné reality show. Jeho největší vášní ale zůstává kuchyně – doslova i obrazně, protože tu jeho domácí zdobí mimo jiné i hrací automat.
Pondělní večeři naruší nečekaný příchod muže v masce. Kdo se skrývá pod anonymní identitou? Nikdo jiný než ostravský Gastrošéf, který si pečlivě hlídá své soukromí – a ani tentokrát svou tvář neodhalí.
-> Dýňovou polévkou zahřejete i zasytíte rodinu. Snese spoustu variací a chutná i malým dětem
Úterním hostitelem bude Vojtěch Kanta. Během příprav se zamyslí nad tím, proč se jednomu z kuchyňských pomocníků říká mandolína – a připojí i osobní zkušenost se zraněním, které si při jejím použití způsobil.
U stolu bude chybět příbor, což zaregistruje hlavně Heřman. Ostatní se ale soustředí především na chuť jednotlivých chodů a drobnosti příliš neřeší.
Ve středu se vařečky chopí Heřman Gazda. Jak se mu pod maskou bude pracovat s cibulí a křenem, ukáže praxe – a možná i trocha potu. Na stole se objeví i tlačenka, ovšem ne domácí – pochází z krabice. Získá si přesto hosty? A inspiruje se někdo tímto řešením i doma?
-> Prostřeno! v Praze: Advokát servíruje butter chicken a umělkyně veganské raw šťastné koule
Ve čtvrtek předvede své kulinářské umění Oldřich Holec. V jeho menu se objeví lanýže, což spustí živou diskuzi o tom, proč některé voní jako luxus a jiné spíš jako aceton. Názory se různí.
Večerní zábava přinese tanec – Heřman Gazda se pokusí o slovní shrnutí společného výkonu a dojde i na otázku, kdo se odmítne zapojit. Možná překvapí, že nikdo?
-> Tatarák: Jak doma připravit luxusní tatarský biftek a jak ho správně namíchat?
Týden uzavře Miloš Dub. U něj doma zaujme bohatá knihovna – zejména starými kuchařkami, které by si Heřman rád "odnesl po ostravsku". Samozřejmě jen v žertu. U hlavního chodu panuje spokojenost.
Rozhovor se však stočí k nečekané otázce: je možné se vepřovým přejíst natolik, že hrozí otrava? I taková témata se u společného stolu objeví.
Kdo nakonec získá nejvíc bodů, výhru a možná i uznání ostatních profíků? A jak s výhrou naloží? Čeká vás týden plný jídla, soutěžení a překvapivých momentů – Prostřeno! tentokrát v profesionálním podání.
Recepty, které se mohou hodit:
Dýňová polévka s kořenovou zeleninou
Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena