"Nejlepší zelenina je maso", "zelenina je sprosté slovo" nebo "trávu nejím", to všechno jsou odpovědi mužů na dotaz, proč se vyhýbají zelenině jako návštěvě u tchýně.
Čeští muži jsou v Evropě na prvním místě v četnosti onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Jak je to možné? Příčin je mnoho. Zanedbávání prevence, vyhýbání se lékařským vyšetřením, genetika, špatný životní styl. Nadměrná konzumace červeného masa, uzenin, tuků, to všechno riziko vzniku nádoru zvyšuje. Ještě větším hříchem je nedostatek vlákniny, vitamínů a stopových prvků, přílišná konzumace alkoholu (zejména piva) a kouření. Není pak divu, že čeští muži drží v žebříčku rakoviny tlustého střeva smutné prvenství.
Ženy ke konzumaci ovoce a zeleniny tíhnou přecejen více. Muži tento typ stravy považují za něco podřadného. Jsou názoru, že maso, to je jídlo pro chlapy. Jenže právě pečené, smažené či uzené masíčko je největším zdrojem karcinogenů a právě ovoce a zelenina obsahují látky, které nás dokáží před rakovinou ochránit.
Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny mají vysokou šanci, že se jim rakovinové bujení vyhne. Tyto dary přírody obsahují látky, které dokáží karcinogeny neutralizovat. Zvláště důležitá je vláknina posilující střevní peristaltiku. Dobrá pohyblivost střev zkracuje pobyt a tím i dobu působení případných rizikových látek. Lze v podstatě říci, že ovoce a zelenina jsou nejsilnější zbraní proti rakovinnému bujení.
Konzumace ovoce a zeleniny vaším protějškem prospěje nejen jemu, ale i vaší společné budoucnosti. Pokud se váš muž chce jednou stát otcem dítěte, měl by se předsudku, že "chlapi trávu nejedí" okamžitě zbavit. Nedostatek některých látek, zvláště kyseliny listové, obsažené v zeleně zbarvené zelenině, totiž snižuje počet výkonných spermií.
Denně by muži měli pozřít alespoň pět porcí zeleniny. Jak je ale přinutit? Jděte na to chytře. Připravuje mu zeleninové saláty s kuřecím masem, slaninou nebo šunkou. Takovou kombinací (snad) nepohrdnou. V nejhorší poskytnou pomoc vitamínové preparáty.
Samotná konzumace ovoce a zeleniny nás samozřejmě před rakovinou tlustého střeva neochrání. Jak už bylo řečeno na začátku, je třeba zmírnit i další rizikové faktory, jako je přílišná konzumace červeného masa, kouření, holdování alkoholu a nedostatek pohybu. Nejen vláknina, ale také pohyb totiž podporuje střevní peristaltiku. Důležitá je i prevence, zvláště pokud si uvědomujete, že konzumaci ovoce a zeleniny zanedbáváte nebo jestliže prodělal rakovinu některý člen vaší rodiny. Tzv. onkologický screening dokáže zachytit nádorové onemocnění včas a dát vám tak naději na úspěšnou léčbu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena