Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Kromě výroby nejrůznějších velikonočních dekorací ze slámy a dalších přírodních materiálů, je na čase sesbírat pár nových nápadů pro to nejdůležitější – barvení vajec. A jak si s tím tedy poradit letos? Vsaďte na oblíbený způsob přírodního barvení vajíček, ekologicky a tudíž bez chemikálií, zkrátka tak, jak to dělaly naše babičky a prababičky.
Barvení vajíček je nedílnou součástí velikonočních příprav, navíc můžete zapojit i děti a z každoroční tradice bude zároveň i rodinná zábava. Pokud se bojíte, že bez chemických barviv nikdy nedosáhnete takových výsledků, prostě to zkuste a uvidíte sami. S pomocí přírodních materiálů dosáhnete celé palety krásných jarních barev, po obarvení pak stačí vajíčka potřít tukem a vaše kraslice se budou navíc nádherně lesknout.
K přírodnímu barvení vajíček se lépe hodí vejce bílá, proto, máte-li možnost výběru, sáhněte po nich raději než po hnědých, na kterých přírodní barvy tolik nevyniknou. Základem úspěchu, tedy dosažení toho, aby se nám barvy na vajíčkách dobře chytly, je řádné odmaštění. Každé vajíčko proto před samotným obarvením dobře omyjte a co možná nejlépe odmastěte, např. pomocí teplé vody s jedlou sodou, šetrného a ekologického prostředku na mytí nádobí, často se doporučuje také octová voda.
Přírodní barvení vajec vám možná nepůjde tak rychle od ruky, jako barvení syntetikou. Výsledek také nebude vždy bezchybný a stejný, přírodně barvená vajíčka jsou obvykle každé jiné, barvy nejsou jednolité, což dělá z každého vajíčka originál. Barvy mohou tvořit na povrchu vajec nejrůznější obrazce, mapy apod. Berte to jako kouzelné experimentování, které vás a vaše děti bude určitě bavit. Ale teď už si konečně řekněme, jaké přírodní barvící materiály vlastně použít.
Do hrnce nalijte k vybranému materiálu na obarvení asi 750 ml vody, přidejte trochu soli a dvě lžíce octa. Přiveďte k varu, vložte vajíčka a vařte 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout. Větším množstvím barvicího materiálu dosáhnete větší sytosti barev.
HNĚDÁ – vejce vaříme ponořená ve vodě s cibulovými slupkami, pro tmavší hnědou barvu můžeme použít silný černý čaj nebo kávu.
ŽLUTÁ – do žluta vejce obarvíte nejlépe pomocí kurkumy, tři vrchovaté lžíce budou stačit.
ČERVENÁ – tady se používá nejčastěji odvar z červené řepy nebo slupky z červené cibule.
ZELENÁ – zelené barvy docílíte pomocí listů kopřivy nebo špenátu.
ORANŽOVÁ – tady pomůže nastrouhaná mrkev nebo nakrájená červená paprika.
MODRÁ – pro dosažení modré barvy se doporučují listy červeného zelí, zkusit však můžete také vývar z borůvek.
Uvařená vajíčka vyndáme, pokud se nám však zdají málo obarvená, můžeme je nechat v obarvené vodě mnohem déle. Poté je poklademe na savý papír a necháme oschnout tak, aby se vzájemně nedotýkala. Suchá nabarvená vajíčka pro lepší, lesknoucí efekt potřeme třeba kouskem špeku.
Velikonoční menu podle našich čtenářů. A co budete vařit Vy?
Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, mazance či vajíčkové pomazánky? V našem článku se můžete inspirovat nejúspěšnějšími recepty na Velikonoce, které od vás získaly pozitivní hodnocení. Inspirujte se!
Velikonoční máslové sušenky jen ze tří surovin
Tyto máslové sušenky hravě zvládnete za chvilku. Navíc jsou slazené pouze javorovým sirupem, takže jsou vhodné i pro ty nejmenší koledníky. Recept krok za krokem.
Velikonoční hot cross buns krok za krokem
Recept na anglické bochánky, které připomínají naše velikonoční mazanečky. V tomto receptu si můžete vyzkoušet jejich veganskou variantu krok za krokem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena